Duben 2011

Vlašské ořechy

30. dubna 2011 v 20:49 Babské rady
Léčivé účinky vlašských ořechů

  • Působí pozitivně na lymfatický systém.
  • Posilují nervovou soustavu.
  • Mají protizánětlivé účinky.
  • Podporují erekci u mužů.
  • Snižují hladinu cholesterolu v krvi.
  • Zpevňují cévy a udržují jejich pružnost.
  • Podporují chuť k jídlu.
  • Zlepšují astma.
  • Zpevňují pokožku, nehty i vlasy.
  • Snižují krevní tlak.

Tipy:
Usnadnit odkašlávání pomáhá pití odvaru ze skořápek vlašských ořechů. Na jeho výrobu jich budeme potřebovat zhruba z patnácti ořechů. V první fázi přípravy je vložíme na 4 hodiny do 0,5 l studené vody. Poté výluh přivedeme k varu a necháme asi půl hodiny odpařovat. Dojde-li k většímu úbytku vody, doplníme ji tak, aby nám zbylo přibližně půl litru. Po scezení pijeme.

Listy ořešáku královského pomáhají také zevně při ekzému. Do 0,5 l vroucí vody vhodíme 40 g listů, necháme 15 minut louhovat a po scezení omýváme postižená místa.

Na jakékoli ovoce lze použít ořechový krém, který při zapékání vytvoří chutnou krustu. Tři lžíce vlašských ořechů nastrouháme na jemném struhadle. Ze dvou bílků ušleháme sníh, do kterého postupně zapracujeme lžíci moučkového a lžíci vanilkového cukru. Jakmile je směs promíchaná, přidáme ořechy. Krém pak jednoduše rozprostřeme na ovoce a dáme zapéci do trouby.

Pistácie

30. dubna 2011 v 20:13 Babské rady
Léčivé účinky pistácií

  • Snižují hladinu cholesterolu v krvi.
  • Mají protirakovinné účinky.
  • Snižují vysoký krevní tlak.
  • Bojují proti onemocněním oběhové soustavy.
  • Snižují riziko rakoviny střev.

Tipy:
Zajímavým receptem je hermelínová pomazánka s pistáciemi. Nejchutnější je namazaná na tmavém pečivu. Jeden hermelín nastrouháme na hrubším struhadle. Přidáme půl vaničky netučného tvarohu a dvě lžíce zakysané smetany. Jednu malou cibuli nakrájíme nadrobno a asi hrst pistácií nahrubo. Vše smícháme a podle chuti okořeníme mletou paprikou, chilli a solí.

Piniové oříšky

30. dubna 2011 v 19:46 Babské rady
Léčivé účinky piniových oříšků

  • Posilují pokožku.
  • Pomáhají při léčbě akné.
  • Pomáhají při léčbě chudokrevnosti.
  • Podporují správnou funkci nervové soustavy.
  • Bojují proti cukrovce.
  • Podporují imunitní systém.
  • Léčí onemocnění prostaty.
  • Urychlují hojení ran.

Tipy:
V Itálii je nejčastěji k těstovinám podávána bazalková omáčka pesto. Svazek čerstvé bazalky nakrájíme najemno a utřeme v misce se dvěma stroužky česneku. Ochutíme mořskou solí a 30 g piniových oříšků. Do vzniklé směsi postupně vmícháme 80 ml olivového oleje, přidáme 100 g nastrouhaného parmezánu a můžeme podávat.

Pekanové ořechy

30. dubna 2011 v 16:42 Babské rady
Léčivé účinky pekanových ořechů

  • Snižují hladinu cholesterolu v krvi.
  • Podporují krvetvorbu.
  • Jsou prevencí proti rakovině.
  • Podporují látkovou výměnu.
  • Působí pozitivně na nervovou soustavu.

Tipy:
Pekanové ořechy jsou výborné v dezertech všeho druhu. Můžete vyzkoušet dezert s ořechy a kávou. Dvě hrsti pekanových ořechů smícháme s hrstí moučkového cukru a 4 lžícemi vody. Mícháme tak dlouho, dokud se cukr s vodou na ořechy nenabalí. Pak je rozprostřeme na plech a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Po 40 minutách ořechy vyjmeme. Do misek dáme vanilkovou zmrzlinu, kterou zalijeme několika lžícemi vychladlého silného espressa a posypeme horkými upraženými ořechy.

Para ořechy ( juviové ořechy )

30. dubna 2011 v 16:23 Babské rady
Léčivé účinky para ořechů

  • Mají projímavé účinky.
  • Zklidňují nervovou soustavu.
  • Působí preventivně proti onemocnění srdce.
  • Brání vzniku křečí.
  • Zevně olej z para ořechů posiluje a vyživuje pokožku.

Tipy:
Místo bonbonů můžete vyzkoušet griliáš z para ořechů. 100 g ořechů spaříme vroučí vodou a poté je oloupeme a nakrájíme nadrobno. Zhruba stejné množství cukru nasypeme na pánev a necháme jej rozpustit. Jakmile získá tmavě zlatou barvu, přidáme lžíci medu a nakrájené para ořechy. Směs důkladně promícháme a začneme lžičkou tvarovat hrudky. Poklademe je na tác pokrytý potravinovou fólií a necháme v chladničce ztuhnout.

Mandle

30. dubna 2011 v 14:48 Babské rady
Léčivé účinky mandlí

  • Snižují hladinu cholesterolu v krvi.
  • Chrání buňky před účinky volných radikálů.
  • Zklidňují nervovou soustavu.
  • Bojují proti stresu.
  • Snižují riziko vzniku cukrovky.
  • Působí jako prevence proti chorobám srdce a oběhové soustavy.
  • Odstraňují zácpu.
  • Zpevňují pokožku, nehty a vlasy.
  • Zabraňují vzniku křečí.

Tipy:
Žaludeční vředy odstraní pětitýdenní ozdravná kůra. 25 g pomletých mandlí smícháme s 1/3 l sladké smetany a vypijeme. První týden užíváme třikrát denně, druhý týden už jen dvakrát denně, třetí týden jednou denně a poslední dva týdny každý druhý den.

Suchá pleť jistě ocení mandlovou masku. Hrst mandlí spaříme vroucí vodou a oloupeme. Nastrouháme je najemno a smícháme s lžičkou bílého jogurtu a lžičkou medu. Pro ještě lepší hydrataci můžeme přidat trochu nastrouhané salátové okurky. Masku promícháme, naneseme na obličej a po 15 minutách ji smyjeme teplou vodou.

Makadamové ořechy

30. dubna 2011 v 14:20 Babské rady
Léčivé účinky makadamových ořechů

  • Mají antibakteriální účinky.
  • Podporují pohyb střev.
  • Rychle dodávají potřebnou energii.
  • Mají pozitivní vliv na nervovou soustavu.
  • Zpevňují zuby a kosti.

Tipy:
Kvůli vysoké ceně makadamových ořechů je domácí příprava kosmetiky naprosto zbytečná a příliš nakladná. Ve specializovaných obchodech nebo drogeriích se dají sehnat přípravky k péči o suchou pokožku s olejem z makadamových ořechů. Makadamový olej má antibakteriální účinky a velmi dobře se vstřebává.

Lískové ořechy

30. dubna 2011 v 14:01 Babské rady
Léčivé účinky lískových ořechů

  • Uklidňují nervovou soustavu.
  • Pomáhají chránit před stresem.
  • Zlepšují paměť.
  • Podporují pohyb střev.
  • Zpevňují kosti.
  • Jsou rychlým zdrojem energie.
  • Posilují srdce a oběhový systém.

Tipy:
Sněhové kopečky s lískovými ořechy připravíme tak, že ze tří bílků a 175 g cukru vyšleháme tuhý sníh. Velmi jemně do něj vmícháme 200 g mletých lískových ořechů. Na pečicí papír pak buď cukrářským sáčkem, nebo lžičkou tvarujeme malé kopečky. Do každého vmáčkneme jako ozdobu celý lískový oříšek. Plech vložíme do trouby předehřáté na 150 °C a pečeme asi 20 minut. Jakmile jsou upečené, sejmeme je z plechu a necháme vychladnout. Poté je můžeme potřít rozpuštěnou čokoládou.

Alternativou arašídového másla může být oříšková pomazánka. V mixéru rozmixujeme 100 g lískových oříšků a 4 lžíce medu. Jakmile vznikne hladká pasta, přeneseme ji do uzavíratelné sklenice a uložíme do chladničky. Tato pomazánka se hodí hlavně na bílé pečivo a sušenky.

Kokos

28. dubna 2011 v 21:09 Babské rady
Léčivé účinky kokosu

  • Dodává rychlou energii.
  • Má antioxidanční vlastnosti.
  • Podporuje trávení.
  • Dodává do těla potřebnou vodu.
  • Kokosový olej má hojivé účinky na pokožku.

Tipy:
Nastrouhaný kokos využijete v péči o suchou a podrážděnou pleť. Asi hrst kokosu smíchejte se třemi lžícemi bílého jogurtu a lžičkou medu. Masku naneste na obličej a nechte 15 minut působit. Pokud budete pleť zároveň masírovat krouživými pohyby, odstraníte odumřelé buňky. Po uplynutí této doby obličej opláchněte vlažnou vodu.

Klasikou ve vánočním cukroví jsou kokosky. Ze čtyř bílků vyšleháme tuhý sníh, do kterého přidáme 200 g moučkového cukru a 200 g nastrouhaného kokosu. Na plech dáme pečicí papír a z připravené hmoty tvarujeme lžičkou kokosky. Pokládáme je na plech dál od sebe, protože se mohou " rozjet ". Mezitím si rozehřejeme troubu na 100 °C. Vložíme do ní kokosky a sušíme asi hodinu.

Kešu

28. dubna 2011 v 18:48 Babské rady
Léčivé účinky kešu

  • Snižují hladinu cholesterolu v krvi.
  • Působí pozitivně na pokožku a sliznice.
  • Léčí onemocnění očí.
  • Podporují látkovou výměnu.
  • Působí pozitivně na nervovou soustavu.

Tipy:
Jako chuťovku k vínu si můžete připravit pikantní kešu. Na pánvi rozpustíme 25 g másla, přidáme čtvrt lžičky kayenského pepře, lžičku soli, tři lžíce medu a lžíci vody. Jakmile směs začne bublat, přidáme 250 g oloupaných nepražených kešu oříšků. Na středním plameni je mícháme asi 5 minut, dokud nejsou celé obalené. Poté je vyklopíme na plech a necháme vystydnout.

Z kešu se dá připravit netradiční vánoční cukroví. 50 g nepražených loupaných kešu nastrouháme najemno a smícháme s 50 g sušeného plnotučného mléka. Přidáme jeden žloutek a dvě lžičky citronové šťávy. Směs pořádně prohněteme a pomalu přilijeme několik lžic vychladlého rozpuštěného másla. Těsto zpracováváme tak dlouho, až se přestane lepit. Poté si pocukrujeme vál a tvarujeme tenké rohlíčky. Uložíme je na plech a necháme do druhého dne oschnout.

Jedlé kaštany

27. dubna 2011 v 22:09 Babské rady
Léčivé účinky kaštanů

  • Posilují vlasy a kůži.
  • Pomáhají při stresu, únavě a námaze.
  • Působí preventivně proti kardiovaskulárním chorobám.
  • Posilují nervovou soustavu.
  • Pomáhají při léčbě revmatizmu.
  • Podporují krvetvorbu.
  • Zastavují průjem.

Tipy:
Při problémech s dnou Vám pomůže kaštanový roztok. Kaštany oloupeme a nakrájíme nadrobno. Asi 40 g pak zalijeme 300 ml čistého lihu, nádobu uzavřeme a necháme týden louhovat na slunci. Poté přecedíme přes plátýnko a uložíme do temna. Tímto roztokem pak potíráme bolavá místa, můžeme přidat i do koupele.

Každý jistě zná pečené kaštany. Dají se připravit jak na pánvi, tak i v troubě. Před samotným pečením je důležité kaštany naříznout do kříže ( do hloubky asi půl centimetru ). Poté je vsypeme na pánev a přikryjeme pokličí. Na silném ohni je opékáme za občasného protřepání asi 5 minut, dokud slupka nepopraská a nezhnědne.

Jako dezert nebo jako polotovar pro přípravu dalších sladkých jídel může sloužit kaštanový krém. Půl kilogramu kaštanů nařízneme a vaříme ve vroucí vodě asi 10 minut. Poté je vyjmeme a ještě horké oloupeme. Přidáme je do čtvrt litru mléka smíchaného se 125 g cukru a vanilkovým luskem a vaříme doměkka. Kaštany pak propasírujeme přes sítko a přilijeme k nim lžíci rumu.

Burské ořechy ( arašídy )

27. dubna 2011 v 20:26 Babské rady
Léčivé účinky arašídů

  • Zlepšují látkovou výměnu.
  • Zpevňují zuby a kosti.
  • Působí příznivě na nervovou soustavu.
  • Bojují proti rakovině.
  • Působí jako prevence proti onemocněním srdce.
  • Mají antibakteriální a antioxidační účinky.

Tipy:
V Americe jsou lidé téměř závislí na arašídovém másle. Můžete si jej připravit také sami doma. Dva hrnky loupaných nesolených arašídů vložíme do mixéru, přidáme půl lžičky soli a jednu lžíci arašídového oleje. Směs mixujeme tak dlouho, dokud není dokonale hladká. Pak ji přeneseme do uzavíratelné sklenice a uložíme do chladničky. Před každou konzumací máslo promícháme, protože jednotlivé složky se od sebe mohou oddělit.

Zejména ke slaným krekrům se hodí arašídová pomazánka. 100 g arašídů pomeleme v mlýnku najemno, vmícháme do 100 g změklého másla, přidáme dva prolisované stroužky česneku a podle chuti osolíme. Pak pomazánku důkladně promícháme a můžeme podávat.

Vepřové závitky prodavačky Vlasty

27. dubna 2011 v 8:30 Recepty
Suroviny:
4 plátky vepřového masa.
4 plátky debrecínky.
1 větší pórek.
2 lžičky hladké mouky.
lžička kari.
křen.
cibule.
sůl.
pepř.

Postup:
Plátky jemně naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme křenem, položíme plátek debrecínky, nakrájený pórek a zabalíme. Na olej nasypeme drobně nakrájenou cibuli s 1 lžičkou kari, vložíme závitky a podlijeme vodou. Dusíme v papiňáku cca 30 minut. Zahustíme hladkou moukou, povaříme 5 minut a podáváme s rýží.

Višně

26. dubna 2011 v 21:45 Babské rady
Léčivé účinky višní

  • Snižují horečku.
  • Zpevňují cévy.
  • Mají protizánětlivé účinky.
  • Posilují zuby a kosti.
  • Posilují nervy.
  • Odstraňují zácpu.
  • Udržují pravidelný rytmus srce.
  • Podporují krvetvorbu.
  • Působí jako prevence proti dně.
  • Odvádějí z těla přebytečnou vodu.

Tipy:
Pokud nemáte rádi alkohol, můžete vyzkoušet višně v medu. Dvě a půl kila višní omyjeme a vypeckujeme ( k tomuto úkonu se osvědčila chirurgická pinzeta ). Do kastrůlku nalijeme kilogram medu a rozehřejeme jej. Přidáme připravené višně a krátce povaříme. Poté je vyjmeme, nasypeme do zavařovacích sklenic, zalijeme medem a uzavřeme. Sterilujeme 15 minut při 85 °C.

Ke zmrzlině se krásně hodí višně v rumu. Libovolné množství višní omyjeme a po částech naskládáme do sklenice, přičemž každou vrstvu višní posypeme cukrem. Když máme sklenici plnou, zalijeme višně rumem nebo vodkou tak, aby je alkohol alespoň o 2 cm převyšoval. Sklenici uzavřeme a dáme na chladné a tmavé místo asi na tři týdny uležet.

Třešně

26. dubna 2011 v 20:54 Babské rady
Léčivé účinky třešní

  • Léčí onemocnění štítné žlázy.
  • Zpevňují kosti a zuby.
  • Odstraňují bolesti páteře.
  • Snižují krevní tlak.
  • Udržují pokožku v dobrém stavu.
  • Odstraňují zácpu.
  • Posilují nervovou soustavu.
  • Podporují krvetvorbu.
  • Mají močopudné účinky.
  • Působí protizánětlivě.
  • Snižují hladinu kyseliny močové.

Tipy:
Z třešní se dá připravit sladká polévka. Půl kilogramu třešní vypeckujeme, zalijeme půllitrem vody a přidáme cukr podle chuti a kyselosti třešní. Pro lepší chuť přidáme trochu kyseliny citronové a povaříme. V hrnci rozmícháme půl litru vody s jedním třešňovým pudinkem. Směs pak přilijeme k třešním a vaříme tak dlouho, dokud polévka nezhoustne. Podáváme ji se sladkou smetanou.

Na třešňový koktejl budeme potřebovat 100 g omytých a vypeckpvaných třešní. Rozmixujeme je společně se šťávou z poloviny citronu a dvěma lžícemi moučkového cukru dohladka. Do vyšších sklenic nasypeme led, přidáme 4 cl ginu, 6 cl citronové vodky a třešňovou pěnu. Promícháme dlouhou lžící.

Tamarind ( tamaryšek )

26. dubna 2011 v 20:01 Babské rady
Léčivé účinky tamarindu

  • Má mírně projímavé účinky.
  • Zpevňuje a posiluje pokožku.
  • Posiluje imunitní systém.
  • Podporuje krvetvorbu.
  • Posiluje kosti.

Tipy:
K ochucení koktejlů a různých dezertů můžete vyzkoušet tamarindový sirup. Pět tamarindů rozřízneme, vydlabeme dužinu a vhodíme ji do kastrůlku. Přelijeme je šálkem vody, přidáme 5 lžic cukru a dvě lžíce citronové šťávy. Přivedeme k varu a jakmile bude sirup dostatečně hustý, odstavíme.

Tamarillo ( rajčenka, treetomato )

26. dubna 2011 v 19:27 Babské rady
Léčivé účinky tamarilla

  • Osvěžuje zrak.
  • Chrání buňky proti volným radikálům.
  • Snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
  • Snižuje vysoký krevní tlak.
  • Posiluje paměť.
  • Zpevňuje nehty a vlasy.
  • Působí přiznivě na nervový systém.
  • Zevně ve formě obkladu pomáhá léčit onemocnění krku.

Tipy:
Z tamarilla si můžete připravit chutný dezert. Šest velkých plodů omyjeme, slupku mírně nařízneme do kříže a vhodíme na několik vteřin do vroucí vody. Po chvíli je vyjmeme a slupku stáhneme. V pánvi přivedeme k varu šálek vody a šálek červeného vína. Přidáme půl šálku cukru, tři hřebíčky, kousek celé skořice a kůru z jednoho pomeranče. Vaříme na mírném ohni asi 15 minut do zhoustnutí. Poté vyjmeme koření a připravenou omáčkou tamarillo polijeme.

Jelikož tamarillo připomíná chuťově rajče, hodí se jako příloha k pokrmům z masa. Deset tamarill oloupeme a rozkrojíme na poloviny. Řeznou stranou je uložíme do pekáče, posypeme dvěma lžícemi moučkového cukru a zakápneme lehce vodou. Dáme je do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme 15 minut.

Šípky

26. dubna 2011 v 17:01 Babské rady
Léčivé účinky šípků

  • Posilují imunitní systém.
  • Působí jako prevence proti chřipce a nachlazení.
  • Podporují krvetvorbu.
  • Zpevňují cévy.
  • Mají močopudné účinky.
  • Léčí nemoci močového ústrojí.
  • Ve větším množství působí projímavě.
  • Zastavují krvácení dásní a léčí paradentózu.
  • Bojují proti onemocněním nervového systému.
  • Podporují soustředění.

Tipy:
Šípky pomáhají zastavovat průjem. Do litru vroucí vody přidáme 50 g nakrájené šípkové dužiny. Povaříme 5 minut na slabém ohni, potom odstavíme a necháme ještě dalších 15 minut louhovat. Po scezení můžeme podle chuti dosladit medem. Pijeme v libovolném množství ( hlavně po ránu ).

Při zánětech močového měchýře užíváme šípkový sirup dvakrát denně po lžičce. Do 1,5 litrové sklenice nasypeme několik hrstí nadrobno nakrájených a jader zbavených šípků. Zalijeme vodou tak, abychom dostali plnou láhev směsi. Necháme ji 30 minut odstát, a pak ji přivedeme k varu. Poté ji odstavíme a přecedíme přes plátno. Šípky důkladně vymačkáme, abychom získali co nejvíce šťávy. Do ní pak přisypeme 500 g cukru a opět povaříme, aby se rozpustil.

Při chřipce pijeme třikrát denně šípkový čaj. Dva gramy šípkové dužiny zalijeme 1/4 l vroucí vody a necháme 10 minut odstát. Po scezení necháme mírně vychladnout. Můžeme podle chuti osladit medem.

Slivoně

26. dubna 2011 v 15:02 Babské rady
Léčivé účinky slivoní

  • Mají projímavé účinky.
  • Působí močopudně.
  • Posilují nervovou soustavu.
  • Zlepšují odolnost proti stresu.
  • Pomáhají při revmatismu a dně.
  • Posilují imunitní systém.
  • Snižují hladinu cholesterolu v krvi.
  • Podporují růst vlasů.
  • Upravují krevní tlak.

Tipy:
Pokud trpíte zácpou, vyzkoušejte švestkový trik. Každé ráno nalačno snězte několik sušených švestek a zapijte je vodou. Můžete je také nakrájet na kousky a vhodit do sklenice vody. Když je necháte přes noc vylouhovat, ráno stačí vypít pouze scezenou vodu.

K masitým pokrmům se hodí mirabelková omáčka. 400 g mirabelek omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Vložíme je do hrnce a zalijeme 1/4 l bílého vína. Přivedeme je k varu a až změknou, propasírujeme je přes síto. Z 10 g mouky a 20 g másla připravíme jíšku, kterou zahustíme omáčku. Můžeme podlechuti osolit nebo osladit.

Na švestková povidla budeme potřebovat 7,5 kg švestek. Nejprve je omyjeme, vypeckujeme a pomeleme ve strojku na maso. Přidáme 0,5 l octa a 1,5 kg cukru krupice. Vše promícháme, rozložíme na smaltovaný plech a necháme odpočinout. Druhý den plech vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme bez míchání 4 hodiny. Poté povidla pořádně promícháme a rozlijeme do uzavíratelných sklenic.

Rybíz

25. dubna 2011 v 14:59 Babské rady
Léčivé účinky rybízu

  • Aktivuje látkovou výměnu.
  • Léčí hemoroidy a křečové žíly.
  • Bojuje proti nachlazení.
  • Léčí zánět hltanu a hrtanu.
  • Zastavuje přůjmy.
  • Zlepšuje náladu.
  • Chrání a zpevňuje sliznici a cévy.
  • Podporuje trávení.
  • Chrání buňky proti volným radikálům.
  • Podporuje krvetvorbu.
  • Snižuje horečku.
  • Má močopudné účinky.
  • Léčí záněty močových cest.

Tipy:
Při onemocněních jater se používá odvar ze sušeného kořene černého rybízu. Vyrobíme jej tak, že jednu lžíci pomletého sušeného kořene zalijeme 1/4 l vody a vaříme zhruba 7 minut. Polovinu tohoto odvaru vypijeme před obědem a druhou polovinu po obědě. Celá kúra by měla trvat 14 dní.

Nechtěných pih se můžete zbavit i pomocí rybízu. Potřebné množství ještě nezralých plodů černého rybízu ( podle množství pih ) důkladně rozmačkáme na kaši. Do ní pak přidáme lžíci bílého jogurtu a vše promícháme. Naneseme na pihy, necháme zaschnout a po několika hodinách obličej pečlivě omyjeme teplou vodou.

Pokud se vám urodí velké množství rybízu ( černého nebo červeného ), můžete si vyrobit rybízový sirup. Do 1,5 l vody vsypte asi 3 kg omytého a stopek zbaveného rybízu, který jste předtím rozmačkali na kaši. Uložte na chladné místo a nechte zhruba 24 hodin louhovat. Poté rybíz vymačkejte přes plátýnko a na jeden litr tekutiny přidejte kilogram cukru, 3 dkg kyseliny citronové a 3 g kyseliny benzoové. Opět nechte ( za občasného promíchání ) 24 hodin odstát. Po uplynutí této doby přelijte do lahví a důkladně uzavřete.