Fíky

22. dubna 2011 v 17:58 |  Babské rady
Léčivé účinky fíků


  • Snížují hladinu cholesterolu v krvi.
  • Mají projímavé účinky.
  • Odstraňují překyselelí organismu.
  • Působí příznivě na nervovou soustavu.
  • Stejně jako datle se používají při léčbě onemocnění dýchacích cest.
  • Rozpouštějí ledvinový písek i kameny.
  • Dodávají rychle potřebnou energii.

Tipy:
Fíky jsou výborným prostředkem proti zácpě. Nejlépe ráno nalačno sníme větší množství fíků, které důkladně rozžvýkáme. Pro ještě lepší efekt je můžeme zapít vodou.

Pokud vás často trápí záněty hltanu, jsou fíky tím pravým lékem. Balíček fíků nakrájíme do půl litru mléka a přivedeme k varu. Po několika minutách mléko odstavíme a necháme vychladnout. Poté je scedíme a používáme jako kloktadlo.

Z fíků lze připravit zajímavou omáčku k masovým pokrmům. Jedno balení fíků důkladně propláchneme a nakrájíme na menší kousky. Vsypeme je do 0,5 l červeného vína a necháme několik hodin bobtnat. Na rozpálenou pánev vsypeme tři lžíce krystalového cukru a uděláme karamel. Jakmile získá zlatou barvu, přidáme 2 dl balsamikového octa a necháme jej odpařit. Přilijeme víno s fíky a několik minut povaříme. Pokud nám vadí větší kousky fíků, můžeme omáčku rozmixovat.
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama