Hruška

22. dubna 2011 v 21:57 |  Babské rady
Léčivé účinky hrušky


  • Čistí střeva a odstarňuje zácpu.
  • Podporuje trávení.
  • Mírně odvodňuje.
  • Má dezinfekční účinky.
  • Posiluje imunitní systém.
  • Podporuje krvetvorbu a zpevňuje cévy.
  • Pomáhá při potížích močového ústrojí.
  • Snižuje horečku a krevní tlak.

Tipy:
Pokud máte povadlou pleť bez energie, můžete vyzkoušet hruškovou masku. Zralou hrušku oloupeme a zbavíme jadřince. Potom ji rozmačkáme na jemnou kaši. Přidáme k ní lžičku medu a lžíci husté smetany. Směs pořádně promícháme a naneseme na obličej. Po 15 minutách masku smyjeme nejprve teplou a pak studenou vodou.

Jak již bylo řečeno, hrušky podporující činnost střev, a proto jsou vynikajícím pomocníkem při zácpě. Minimálně jedna čerstvá hruška denně povzbudí trávicí soustavu a urychlí pohyb střev. Kdo nemá čerstvé hrušky, může použít i hruškový džes, tímto se ale ochudí o důležitou vlákninu.

Na Valašsku a v dalších oblastech jsou klasikou hrušková povidla. Dva kilogramy omytých hrušek oloupeme a zbavíme jadřinců. Pomeleme je ve strojku na maso a přeneseme do hrnce. Přisypeme 200 g krystalového cukru ( čast můžeme nahradit vanilkovým cukrem ), dva utlučené hřebíčky a špetku mleté skořice. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Na závěr přimícháme půl lžičky kyseliny citronové a ještě krátce povaříme. Hotová povidla přelijeme do skleniček, uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama