Kdoule

23. dubna 2011 v 19:44 |  Babské rady
Léčivé účinky kdoule


  • Posiluje imunitní systém.
  • Působí pozitivně na trávicí ústrojí.
  • Uvolňuje hleny.
  • Pomáhá léčit žaludeční vředy.
  • Dezinfikuje ústní dutinu.
  • Působí proti průjmu.
  • Zmírňuje bolesti v krku.
  • Nabobtnaná semena se používají proti kašli.

Tipy:
Na džem budeme potřebovat kilogram kdoulí. Nejprve je důkladně omyjeme, oloupeme a vyřízneme jadřince. Pak je nakrájíme na malé kostičky a přeneseme do hrnce. Přilijeme vodu se šťávou z jednoho citronu a povaříme. Jakmile jsou kdoule měkké, vodu slijeme a kdoule vhodíme do sirupu, který jsme si připravili svařením půl kilogramu cukru s 300 ml vody. Nastrouháme si kůru z citronu a spaříme asi 50 g rozinek, které můžeme lehce pokrájet. Vše přidáme ke kdoulím a povaříme. Ke konci přilijeme 50 ml whisky, promícháme, rozlijeme do sklenic a pečlivě uzavřeme.

Potřebné množství kdoulí oloupeme, odstraníme jadřince a nakrájíme na kousky. Vhodíme je do hrnce a zalijeme vodou tak, by byly všechny kousky ponořeny. Přikryjeme poklicí a vaříme doměkka. Poté kdoule propasírujeme a na každý kilogram šťávy přidáme 70 dkg cukru. Ještě asi 10 minut povaříme, a pak rosol přelijeme do uzavíratelných sklenic.
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama