Květen 2011

Dort s třešněmi

31. května 2011 v 18:01 Recepty
Suroviny:
6 tenkých plátků čokoládové rolády.
800 g třešňového kompotu.
2 lžíce třešňovice.
1 lžíce kukuřičného škrobu.
2 lžíce cukru krupice.
425 ml ( 1 3/4 hrnku ) mléka.
3 žloutky.
1 vejce.
80 g tmavé čokolády.
300 ml ( 1 1/4 hrnku ) mírně ušlehané smetany ke šlehání.

Na ozdobu:
rozehřátá tmavá čokoláda.
třešně maraschino ( možno vynechat ).

Postup:
1 ) Na dno skleněné mísy rozložíme plátky čokoládové rolády.

2 ) Z třešní slijeme nálev a 6 lžic ho odložíme. Okapané třešně upravíme do mísy na roládu, přelijeme odloženým nálevem a pokapeme třešňovicí.

3 ) Kukuřičný škrob smícháme s cukrem v žáruvzdorné míse. Přilijeme tolik mléka, aby vznikla hladká pasta. Vmícháme do ní žloutky a celé vejce.

4 ) V rendlíku zahřejeme zbývající mléko téměř k varu a potom je za stálého šlehání přiléváme k vaječné směsi.

5 ) Mísu postavíme nad páru a hmotu za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí. přidáme čokoládu a mícháme, dokud se nerozehřeje.

6 ) Čokoládovým krémem přelijeme třešně. Po vychladnutí naneseme na krém šlehačku. Dezert uložíme do chladničky.

7 ) Rozehřátou tmavou čokoládu nalijeme na hladkou desku, nejlépe mramorovou. Když začne tuhnout, seškrabujeme ji rychle plochým nožem položeným v úhlu 45 °. Každou štěpinu ihned odložíme a před použitím štěpiny vychladíme. Vychlazený dezert ozdobíme čokoládovými štěpinami a případně třešněmi maraschino.

Tříbarevné řezy

30. května 2011 v 19:31 Recepty
Suroviny:
3 vejce.
1 lžička kukuřičného škrobu.
3 lžíce cukru krupice.
300 ml ( 1 1/4 hrnku ) mléka.
1 sáček želatiny.
3 lžíce vody.
300 ml ( 1 1/4 hrnku ) smetany ke šlehání.
80 g tmavé čokolády.
80 g bílé čokolády.
80 g mléčné čokolády.
čokoládové štěpiny na ozdobu.

Postup:
1 ) Velkou formu na biskupský chlebíček vyložíme papírem na pečení. Vejce rozdělíme, bílky odložíme. Žloutky šleháme s cukrem do pěny. Mléko zahřejeme téměř k varu a vešleháme do žloutků s cukrem.

2 ) Misku s vaječnou hmotou postavíme nad páru a mícháme do zhoustnutí.

3 ) Želatinu necháme nabobtnat ve vodě, potom ji mícháme nad párou, dokud se nerozpustí. Vmícháme ji do horké vaječné směsi a necháme vychladnout.

4 ) Ušleháme smetanu a vmícháme ji do vaječné hmoty. Hmotu pak rozdělíme na třetiny. Každou čokoládu zvlášť rozehřejeme. Do vaječné hmoty v jedné ze tří misek vmícháme rozehřátou tmavou čokoládu. Ušleháme sníh z jednoho bílku a opatrně ho vmícháme do hmoty s tmavou čokoládou. Nalijeme do formy a uhladíme. Formu uložíme do nejchladnější části chladničky a hmotu necháme ztuhnout.

5 ) Do druhé části vaječné hmoty vmícháme rozehřátou bílou čokoládu a sníh z druhého bílku. Nalijeme na první vrstvu a vychladíme. Totéž uděláme s mléčnou čokoládou. Před podáváním dezert vyklopíme na mísu a ozdobíme čokoládovými štěpinami.

Kokosové řezy

29. května 2011 v 21:48 Recepty
Suroviny:
230 g čokoládových sušenek.
80 g másla nebo tuku na pečení.
170 g zahuštěného mléka z konzervy.
1 rozšlehané vejce.
1 lžička vanilkové příchuti.
2 lžíce cukru krupice.
50 g ( 1/3 hrnku ) prosáté samokypřící mouky.
130 g strouhaného kokosu.
50 g tmavé čokolády ( možno vynechat )

Postup:
1 ) Čtvercovou formu o straně 20 cm vytřeme tukem a dno vyložíme papírem na pečení.

2 ) Sušenky rozdrtíme v mikrotenovém sáčku válečkem na těsto nebo rozmixujeme.

3 ) Máslo nebo tuk na pečení rozehřejeme v rendlíku, přidáme do něj rozdrcené čokoládové sušenky a směs důkladně rozmícháme.

4 ) Hmotu upravíme do formy. Přitlačíme ji na papír na pečení.

5 ) Zahuštěné mléko, vejce, vanilkovou příchuť a cukr ušleháme dohladka. Vmícháme mouku a nastrouhaný kokos. Těsto nalijeme do formy na sušenkovou hmotu a urovnáme.

6 ) Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C ( u plynové trouby stupeň 5 ) 30 minut dozlatova.

7 ) Moučník necháme chladnout asi 5 minut ve formě, potom ho nakrájíme na čtverce a necháme ve formě zcela vychladnout.

8 ) Čtverce opatrně vyjmeme z formy. Čokoládu rozehřejeme, pokapeme jí řezy a necháme ztuhnout.

Holandské makrónky

28. května 2011 v 19:23 Recepty
Suroviny:
rýžový papír.
2 bílky.
230 g ( 1 hrnek ) cukru krupice.
180 g ( 1 2/3 hrnku ) mletých mandlí.
230 g tmavé čokolády.

Postup:
1 ) Dva plechy na pečení pokryjeme rýžovým papírem. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme do něj cukr a mleté mandle.

2 ) Hmotu připravíme do kornoutu na zdobení dortů s velkou hladkou trubičkou ( průměr 1 cm ). Na rýžový papír stříkáme asi 8 cm dlouhé válečky. Ponecháme mezi nimi dostatek prostoru, aby se při pečení neslepovaly.

3 ) Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C ( u plynové trouby stupeň 4 ) 15 - 20 minut dozlatova. Přeneseme na drátěnou podložku a necháme vychladnout. Nadbytečný rýžový papír kolem okrajů sušenek odstraníme.

4 ) V rendlíku rozehřejeme čokoládu a ponoříme do ní spodní část každé sušenky. Sušenky obrátíme na papír na pečení a necháme čokoládu ztuhnout.

5 ) Zbývající čokoládu pokapeme vrchní stranu sušenek a necháme ztuhnout.

Malinový koláč s čokoládovým přelivem

28. května 2011 v 17:46 Recepty
Suroviny:
230 g čerstvých nebo zmrazených malin.
2 jablka, oloupaná, zbavená jadřinců a nakrájená na plátky.
4 lžíce malinového rosolu.
2 lžíce portského vína ( možno vynechat ).

Piškotové těsto:
50 g změklého tuku na pečení.
50 g ( 3 lžíce ) cukru krupice.
80 g ( 2/3 hrnku ) prosáté samokypřící mouky.
50 g nastrouhané bílé čokolády.
1 vejce.
2 lžíce mléka.

Čokoládový přeliv:
90 g tmavé čokolády.
150 ml ( 2/3 hrnku ) smetany.

Postup:
1 ) Plátky jablek a maliny rozložíme do kulaté zapékací misky o objemu 1, 1 litru.

2 ) Malinový rosol a případně portské víno opatrně zahříváme, dokud se rosol nerozehřeje a nesmísí s vínem. Směsí přelijeme ovoce.

3 ) Všechny suroviny na přípravu piškotového těsta dáme do mísy a třeme dohladka.

4 ) Těsto nalijeme na ovoce a povrch uhladíme. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C ( u plynové trouby stupeň 4 ) 40-45 minut.

5 ) Čokoládu nalámeme na kousky a společně se smetanou za stálého míchání zvolna zahříváme, až vznikne hladký řídký krém. Koláč rozdělíme na talíře, částečně přelijeme čokoládovým přelivem a podáváme.

Čokoládové toasty

28. května 2011 v 16:11 Recepty
Suroviny:
50 g tmavé čokolády.
150 ml ( 2/3 hrnku ) mléka.
1 vejce.
4 lžíce malinového rosolu.
2 lžíce rumu ( možno vynechat ).
8 silných plátků toastového chleba.
máslo nebo olej na smažení.
1/2 lžičky mleté skořice.
2 lžíce cukru krupice.
trocha šlehačky na ozdobu.

Postup:
1 ) Čokoládu nalámeme na kousky a rozehřejeme v rendlíku s mlékem. Necháme mírně vychladnout.

2 ) V míse rozšleháme vejce a postupně do něj vešleháme teplé mléko s čokoládou.

3 ) Malinový rosol nahřejeme a případně do něj vmícháme rum.

4 ) Z toastového chleba okrájíme kůrky. Chléb nakrájíme na trojúhelníky, namočíme do čokoládové směsi a opečeme na másle nebo oleji po obou stranách.

5 ) Skořici smícháme s cukrem a směsí posypeme toasty. Toasty přelijeme trochou rozehřátého rosolu, ozdobíme šlehačkou a ještě teplé podáváme.

Plněné bochánky

28. května 2011 v 14:48 Recepty
Suroviny:

Odpalované těsto:
150 ml ( 2/3 hrnku ) vody.
60 g másla.
90 g ( 3/4 hrnku ) prosáté hladké mouky.
2 vejce.

Poleva:
100 g tmavé čokolády, nalámané na kousky.
2 lžíce vody.
3 lžíce cukru moučky.
25 g ( 2 lžíce ) másla.

Náplň:
300 ml ( 1 1/4 hrnku ) smetany ke šlehání.
1 banán.
2 lžíce cukru moučky.
2 lžíce banánového likéru.

Postup:
1 ) Plech na pečení vytřeme tukem a postříkáme vodou. Vodu a máslo pomalu zahříváme v rendlíku, dokud se máslo nerozehřeje. Přivedeme do prudkého varu. Rendlík odstavíme a do tekutiny nasypeme najednou všechnu mouku. Energicky mícháme, dokud se z těsta nevytvoří koule. Necháme je mírně vychladnout a potom do něj zapracujeme vejce. Těsto musí být hladké. Vložíme je do kornoutu na zdobení dortů s trubičkou s hladkým otvorem o průměru 1 cm.

2 ) Pomocí kornoutu utvoříme na plechu v dostatečných vzdálenostech od sebe 18 kuliček. Pečeme v troubě předehřáté na 220 °C ( u plynové trouby stupeň 7 ) 15 - 20 minut dozlatova. Po vyjmutí z trouby každý bochánek propíchneme, aby z něj unikla pára. Necháme je vychladnout.

3 ) Všechny suroviny na přípravu polevy dáme do žáruvzdorné misky a za stálého míchání zahříváme nad párou, dokud se čokoláda nerozehřeje.

4 ) Ušleháme smetanu. Banán rozmačkáme s cukrem a likérem a " zabalíme " do smetany. Hmotou naplníme kornout s trubičkou s hladkým otvorem o průměru 1 cm a nastříkáme ji do bochánků. Bochánky přelijeme čokoládovou polevou, necháme ztuhnout a podáváme.

Ovocné dortíky

28. května 2011 v 12:32 Recepty
Suroviny:
250 g ( 1 1/4 hrnku ) hladké mouky.
3 lžíce kakaového prášku.
150 g másla.
2 lžíce cukru krupice.
2 - 3 lžíce vody.
50 g tmavé čokolády.
50 g ( 1/2 hrnku ) nakrájených pražených ořechů různých druhů.
350 g ovoce.
3 lžíce meruňkového džemu nebo rybízového želé.

Postup:
1 ) Mouku a kakaový prášek prosejeme do mísy. Prsty zapracujeme máslo.

2 ) Vmícháme cukr. Přidáme tolik vody, aby vzniklo měkké těsto ( 1 - 2 lžíce ). Těsto přikryjeme a uložíme na 15 minut do chladničky.

3 ) Těsto rozválíme na placku a vyložíme jím 6 koláčových forem o průměru 10 cm. Těsto na dně propícháme vidličkou a zakryjeme zmačkaným alobalem. Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C ( u plynové trouby stupeň 5 ) 10 minut.

4 ) Z těsta odstraníme alobal a pečeme je ještě 5 - 10 minut.

5 ) Čokoládu rozehřejeme. Na talíř rozprostřeme oříšky. Upečené mističky vyklopíme z forem. Jejich okraje potřeme rozehřátou čokoládou a přitiskneme do oříšků. Necháme ztuhnout.

6 ) Do mističek upravíme ovoce. Meruňkový džem nebo rybízové želé ( rosol ) Rozehřejeme se lžící vody a potřeme jím ovoce. Dortíky vychladíme a podáváme.

Moka krém

28. května 2011 v 10:47 Recepty
Suroviny:
230 g tmavé čokolády.
1 lžíce instantní kávy.
300 ml ( 1 1/4 hrnku ) vroucí vody.
1 sáček želatiny.
3 lžíce studené vody.
1 lžička vanilkové příchuti.
1 lžíce kávového likéru ( možno vynechat ).
300 ml ( 1 1/4 hrnku ) smetany ke šlehání.
4 čokoládová kávová zrna.
8 sušenek amaretti.

Postup:
1 ) Čokoládu rozlámeme a dáme do rendlíku. Přidáme kávu a vroucí vodu a za stálého míchání zahříváme, dokud se čokoláda nerozehřeje.

2 ) Želatinu nasypeme na studenou vodu a necháme nabibtnat, potom ji vešleháme do horké čokolády s kávou.

3 ) Vmícháme vanilkovou příchuť a případně kávový likér. Krém necháme za občasného zamíchání stát na chladném místě, dokud nezačne houstnout.

4 ) Smetanu ušleháme. Trochu jí odložíme na ozdobu a do zbytku vmícháme čokoládovou hmotu. Krém rozdělíme do pohárů a necháme ztuhnout.

5 ) Dezert ozdobíme odloženou šlehačkou a čokoládovými kávovými zrny. Podáváme se sušenkami amaretti.

Pohár s mátovou příchutí

28. května 2011 v 9:52 Recepty
Suroviny:
300 ml ( 1 1/4 hrnku ) smetany ke šlehání.
150 g ( 2/3 hrnku ) zakysané smetany.
1 1/2 lžíce cukru moučky.
1 lžíce mátového likéru.
180 g tmavé čokolády.
čokoládové motivy na ozdobu.

Postup:
1 ) Smetanu ušleháme na pevnou šlehačku. Po vytažení metly v ní musejí zůstávat měkké kopečky.

2 ) Do šlehačky vmícháme zakysanou smetanu a cukr moučku. Zhruba třetinu směsi dáme do menší misky a smícháme s mátovým likérem. Tmavou čokoládu rozehřejeme a vmícháme do zbývající šlehačkové hmoty.

3 ) Do pohárů dáváme střídavě mátou a čokoládovou pěnu. Pohárem zakroužíme, aby vznikl efektní vzor. Pěnu dáme vychladit.

4 ) Malé množství čokolády ke zhotovení ozdobných motivů rozehřejeme a dáme do trubičky na zdobení dortů.

5 ) Na pracovní desku položíme papír na pečení a vytváříme na něm z rozehřáté čokolády různé vzory: spirály, hvězdičky, květy. Má-li být vzor zaoblený, položíme papír na váleček na těsto a upevníme lepicí páskou. Čokoládu necháme ztuhnout a opatrně sejmeme z papíru.

6 ) Poháry ozdobíme čokoládovými vzory a podáváme. Můžeme je také nejprve ozdobit a potom vychladit.

Bílý lanýžový dort

27. května 2011 v 22:00 Recepty
Suroviny:
2 vejce.
3 lžíce cukru krupice.
50 g ( 1/3 hrnku ) samokypřící mouky.
50 g rozehřáté bílé čokolády.

Krém:
300 ml smetany ke šlehání.
350 g bílé čokolády.
250 g tvarohu nebo zakysané smetany.

Na ozdobu:
rozehřátá tmavá, mléčná nebo bílá čokoláda.
kakaový prášek na poprašení.

Postup:
1 ) Dortovou formu o průměru 20 cm vytřeme tukem a vyložíme papírem na pečení. Vejce a cukr šleháme do husté pěny. Mouku prosejeme a " zabalíme " do pěny. Vmícháme rozehřátou bílou čokoládu. Těsto nalijeme do formy a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C ( u plynové trouby stupeň 4 ) 25 minut. Necháme mírně vychladnout, vyklopíme a odložíme na drátěnou mřížku. Vychladlý korpus vrátíme do formy.

2 ) Smetanu přivedeme za stálého míchání k varu, necháme mírně vychladnout, přidáme kousky bílé čokolády a mícháme, dokud se čokoláda nerozehřeje a nespojí se smetanou. Odstravíme a za občasného zamíchání necháme téměř vychladnout. Přidáme tvaroh nebo zakysanou smetanu a důkladně promícháme. Hmotu upravíme na korpus a uložíme na 2 hodiny do chladničky. Dort vyjmeme z formy a dáme na dortovou mísu.

3 ) Rozehřátou čokoládu nalijeme na mramorovou desku nebo akrylátové prkénko a pomocí špachtle rozetřeme do tenké vrstvy. Necháme ztuhnout při pokojové teplotě. Škrabkou přejíždíme po povrchu čokolády v úhlu zhruba 25 ° a tvoříme velké hodiny. Necháme je ztuhnout v chladničce. Bílý lanýžový dort ozdobíme velkými čokoládovými hoblinami a poprášíme kakaem.

Čokoládové bonbony

26. května 2011 v 21:44 Recepty
Suroviny:
100 g tmavé čokolády.
asi 5 rozpůlených kandovaných třešní.
asi 10 lískových nebo makadamových ořechů.
150 ml smetany ke šlehání.
2 lžíce cukru moučky.
4 lžíce likéru podle chuti.

Na dokončení:
50 g rozehřáté tmavé čokolády.
trochu rozehřáté bílé čokolády.
bílé čokoládové hoblinky.
oříšky.
kandované třešně.

Postup:
1 ) Na plech na pečení rozložíme papír na pečení. Čokoládu rozehřejeme a rozdělíme do 20 papírových košíčků. Lžičkou nebo štětcem ji roztáhneme i na boky košíčku. Košíčky převrátíme na papír na pečení a čokoládu necháme ztuhnout.

2 ) Čokoládu opatrně vyjmeme z košíčků. Na dno čokoládových košíčků položíme půlku kandované třešně nebo oříšek.

3 ) Smetanu s cukrem ušleháme tak, aby držela tvar. Potom do ní vešleháme likér.

4 ) Ochucenou šlehačku dáme do kornoutu s trubičkou s hladkým otvorem o průměru 1 cm a nastříkáme ji do každého čokoládového košíčku. Košíčky uložíme na 20 minut do chladničky.

5 ) Rozehřátou tmavou čokoládu naneseme lžíčkou na šlehačku. Povrch ozdobíme rozehřátou bílou čokoládou. Necháme ztuhnout. Některé bonbony můžeme před ztuhnutím tmavé čokolády ozdobit hoblinkami bílé čokolády, oříšky nebo kousky kandovaných třešní. Oříšky a třešně můžeme ještě přelít tmavou čokoládou.

Koláč s hruškami

25. května 2011 v 22:13 Recepty
Suroviny:
100 g ( 3/4 hrnku ) hladké mouky.
25 g ( 1/4 hrnku ) mletých mandlí.
60 g tuku na pečení.
asi 3 lžíce vody.

Náplň:
50 g másla.
3 lžíce cukru krupice.
2 rozšlehaná vejce.
100 g ( 1 hrnek ) mletých mandlí.
2 lžíce kakaového prášku.
několik kapek mandlové příchuti.
400 g půlených hrušek z konzervy.
cukr moučka na posypání.

Čokoládová omáčka:
3 lžíce cukru krupice.
3 lžíce zlatého sirupu.
100 ml vody.
180 g tmavé čokolády, nalámané na kousky.
25 g ( 2 lžíce ) másla.

Postup:
1 ) Kulatou zapékací mísu o průměru 20 cm vytřeme tukem. Mouku, mandle a tuk zpracujeme prsty na drobenku. Přidáme vodu a vypracujeme těsto. Uložíme je na 10 minut do chladničky. Těsto rozválíme, dáme do zapékací mísy, propícháme vidličkou a uložíme do chladničky.

2 ) Máslo třeme s cukrem do pěny. Vmícháme vejce, mandle, kakaový prášek a mandlovou příchuť. Směs naneseme na těsto ve formě. Navrch rozložíme hrušky a mírně je zatlačíme. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C ( u plynové trouby stupeň 6 ) 30 minut. Dezert necháme mírně vychladnout, pocukrujeme a nakrájíme.

3 ) Cukr, sirup a vodu zahříváme, až se cukr rozpustí. Povaříme minutu, odstavíme, přidáme čokoládu a máslo a mícháme, dokud se nerozehřejí. Dezert rozdělíme na talířky, přelijeme čokoládou omáčkou a podáváme.

Muffiny s čokoládovými lupínky

24. května 2011 v 20:55 Recepty
Suroviny:
100 g změklého tuku na pečení.
230 g ( 1 hrnek ) cukru krupice.
2 velká vejce.
150 g ( 2/3 hrnku ) bílého jogurtu.
5 lžic mléka.
280 g ( 2 hrnky ) hladké mouky.
1 lžička jedlé sody.
180 g tmavých čokoládových lupínků.

Postup:
1 ) Do 12 prohlubní ve formě na muffiny vložíme papírové košíčky.

2 ) Tuk a cukr utřeme vařečkou do pěny, přidáme vejce, jogurt a mléko a důkladně promícháme.

3 ) Mouku a jedlou sodu prosejeme do mísy a směs vmícháme do vaječné hmoty.

4 ) Přidáme čokoládové lupínky ( chipsy ), zamícháme a těsto rozdělíme do papírových košíčků. Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C ( u plynové trouby stupeň 5 ) 25 minut. Pomocí špejle vyzkoušíme, zda je těsto upečené - špejle zapíchnutá do středu muffiny musí být po vytažení čistá. Necháme chladnout 5 minut ve formě, potom muffiny přeneseme na drátěnou podložku a necháme zcela vychladnout.

Čokoládové krabičky

23. května 2011 v 23:17 Recepty
Suroviny:
230 g tmavé čokolády.
asi 230 g vanilkového nebo čokoládového piškotového moučníku.
2 lžíce meruňkové marmelády.
150 ml ( 2/3 hrnku ) smetany ke šlehání.
1 lžíce javorového sirupu.
100 g čestvého ovoce: jahod, malin, třešní nebo rybízu.

Postup:
1 ) Tmavou čokoládu rozehřejeme a nalijeme ve stejnoměrné vrstvě na papír na pečení. Necháme ztuhnout v chladné místnosti.

2 ) Jakmile čokoláda ztuhne, nakrájíme ji na čtverce o straně 5 cm a sloupneme z papíru. Snažíme se mít co nejstudenější ruce a manipulovat s čokoládou co nejméně.

3 ) Z piškotového moučníku odkrojíme 2 kostky o hraně 5 cm a každou kostku pak rozpůlíme. Meruňkovou marmeládu zahřejeme a potřeme jí piškotové čtverce shora i ze stran. Na boční stěny piškotu přitiskneme čtverce čokolády tak, abychom dostali 4 čokoládové krabičky s piškotem na dně. Necháme je 20 minut v chladu odpočinout.

4 ) Smetanu ušleháme s javorovým sirupem. Naneseme ji lžící nebo nastříkáme trubičkou na zdobení dortů do čokoládových krabiček.

5 ) Každou krabičku ozdobíme kouskem ovoce. Ovoce můžeme předem částečně namočit do rozehřáté čokolády. Čokoláda by měla být před uložením ovoce na šlehačku ztuhlá.

Sklep

23. května 2011 v 21:12 Říkadla a hádanky
Ve mně tma,
venku světlo,
ve mně zima,
venku teplo,
ve mně teplo,
venku mráz.
Uhodně to někdo z vás ?

Světlo

23. května 2011 v 21:07 Říkadla a hádanky
Je to za troníček,
a je toho plný pokojíček.

Čajové koláčky

23. května 2011 v 20:39 Recepty
Suroviny:
230 g ( 2 hrnky ) samokypřící mouky.
60 g másla.
1 lžíce cukru krupice.
50 g ( 1/3 hrnku ) čokoládových lupínků.
asi 150 ml ( 2/3 hrnku ) mléka.

Postup:
1 ) Plech na pečení vytřeme mírně tukem. Mouku prosejeme do mísy. Máslo nakrájíme na kousky a zapracováme do mouky prsty, dokud směs nepřipomíná jemnou strouhanku.

2 ) Vmícháme cukr krupici a čokoládové lupínky ( chipsy ).

3 ) Do směsi zapracujeme tolik mléka, aby vzniklo měkké těsto.

4 ) Těsto rozválíme na mírně pomoučeném válu na placku o rozměrech 15x15 cm, silnou 2 - 3 cm. Rozkrájíme ji na 9 čtverců.

5 ) Čtverce těsta rozložíme v dostatečné vzdálenosti od sebe na plech na pečení.

6 ) Koláčky potřeme trochou mléka a pečeme v troubě předehřáté na 220 °C ( u plynové trouby stupeň 7 ) 10 - 12 minut dozlatova. Koláčky při pečení nabudou na objemu.

Vařené hrušky s tvarohovým krémem

22. května 2011 v 22:57 Recepty
Suroviny:
6 pevných zralých hrušek.
100 g ( 5 lžic ) cukru krupice.
2 kousky skořice.
kůra z 1 dobře omytého pomeranče.
2 hřebíčky.
1 láhev vína rosé.

Krém:
180 g tmavé čokolády.
250 g sýra mascarpone.
2 lžíce pomerančového likéru.

Postup:
1 ) Hrušky opatrně oloupeme, ponecháme jim však stopku.

2 ) Cukr, skořici, pomerančovou kůru, hřebíčky a víno dáme do rendlíku a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí.

3 ) Do tekutiny vložíme hrušky, rendlík přikryjeme a hrušky zvolna vaříme 20 minut. Podáváme-li je studené, necháme je vychladnout v tekutině a potom vychladíme. Pokud je podáváme horké, necháme je stát v horké tekutině, zatímco připravujeme krém.

4 ) Čokoládu rozehřejeme. Sýr mascarpone ( možno nahradit tvarohem nebo žervé ) rozmícháme s pomerančovým likérem a vešleháme do rozehřáté čokolády.

5 ) Hrušky upravíme na talíře. Vedle nich nastříkáme trochu krému. Zbývající krém podáváme zvlášť.

Zapečená čokoládová zmrzlina

22. května 2011 v 22:03 Recepty
Suroviny:
2 vejce.
200 g ( 3/4 hrnku ) cukru krupice.
40 g ( 1/4 hrnku ) hladké mouky.
2 lžíce kakaového prášku.
3 bílky.
1 l čokoládové zmrzliny.

Postup:
1 ) Kulatou formu o průměru 18 cm vytřeme tukem a na dno položíme papír na pečení.

2 ) Vejce a 4 lžíce cukru utřeme v míse do pěny. Mouku a kakaový prášek prosejeme a opatrně " zabalíme " do vaječné hmoty.

3 ) Těsto urovnáme do formy a pečeme v troubě předehřáté na 220 °C ( u plynové trouby stupeň 7 ) 7 minut. Základ dezertu necháme zcela vychladnout na drátěné podložce.

4 ) Z bílků ušleháme tuhý sníh. Postupně přidáváme cukr, až dostaneme hustou, lesklou hmotu.

5 ) Základ dezertu postavíme na plech na pečení a doprostřed urovnáme zmrzlinu.

6 ) Zmrzlinu zcela zakryjeme sněhem z bílků. ( V tomto okamžiku můžeme přípravu přerušit a dezert zmrazit ).

7 ) Dezert vrátíme na 5 minut do trouby. Sníh na povrchu zezlátne, zmrzlina uvnitř se však nesmí rozehřát. Ihned podáváme.