Červen 2011

Čáry máry

30. června 2011 v 18:17 Hry pro děti
Hra je určena dětem ve věku od 7 do 10 let.


Děti s oblibou sestavují tajné zprávy. Takzvaný sympatetický inkoust dobře poslouží k napsání dopisu tajným písmem. Jak na to ? Namočíme zápalku, čisté pero nebo tyčinku omotanou vatou do šťávy rozkrojeného citronu a píšeme na čistý list papíru. Po zaschnutí zmizí z papíru jakákoli stopa po písmu. Jakmile však vystavíme papír teplu radiátoru, žehličky nebo žárovky, stane se zázrak. Tajemná zpráva se objeví v krásné hnědé barvě. Dalším způsobem je psaní na dva na sobě položené papíry. Píšeme propisovací tužkou a tlačíme na ni. Zpráva se objeví na spodním listu, ale dá se přečíst jen při ostrém světle.

Sudá, nebo lichá ?

30. června 2011 v 17:07 Hry pro děti
Hra je určena dětem ve věku od 5 do 7 let.


Oba hráči mají před sebou stejnou hromádku fazolí ( asi dvacet ). První hráč vezme do ruky libovolný počet fazolí, spočítá je a natáhne zavřenou pěst ke spoluhráči s otázkou: " sudá, nebo lichá " ? Je-li odpověď správná, musí první hráč dát druhému fazole, které má v ruce. Pak se vystřídají. Hra pokračuje, až jednomu z hráčů fazole dojdou ( může to trvat dlouho, pokud nestanovíme " pokuty " za špatnou odpověď ).

Plněná kuřecí křídla cukrářky Irenky

28. června 2011 v 19:38 Recepty
Suroviny:
kuřecí křídla.
broskve nebo meruňky.
sůl.
kari.
máslo.

Postup:
Volnou kůži na křídle rozřízneme, vytvoříme kapsu, kterou naplníme čerstvou nebo kompotovou půlkou broskve nebo meruňky. Křídlo lehce osolíme a poprášíme kari kořením. Mírně podlijeme a upečeme v troubě. Podáváme s rýží a kompotem.

Kuřecí řízek s krevetami pokladní Lady

28. června 2011 v 19:14 Recepty
Suroviny:
4 kuřecí řízky.
cibule.
6 žampionů.
125 g krevet.
150 g Nivy.
0,2 l šlehačky.
150 g uzeného sýra.
máslo.
sůl.
pepř.
olej.

Postup:
Řízky osmahneme na másle a dáme do zapékací mísy. Na ně položíme směs usmaženou na cibulce ze žampionů a krevet, osolíme a opepříme dle chuti. Do šlehačky rozmačkáme Nivu a tímto nálevem přelijeme směs s řízky. Povrch zasypeme nastrouhaným uzeným sýrem a zapékáme 10 - 20 minut. Příloha vaříme brambory nebo bramborová kaše, zeleninová obloha.

Netradiční kapr uklízečky Marie

28. června 2011 v 16:31 Recepty
Suroviny:
porce kapra.
brambory.
asi 1/2 l mléka.
sůl.
kmín.
sladká paprika.
máslo.

Postup:
Syrové brambory oloupáme, nakrájíme na plátky a poklademe na dno vymaštěné zapékací mísy, osolíme a okmínujeme. Na brambory položíme osolené porce kapra, které silně posypeme sladkou paprikou. Zalijeme mlékem a zapékáme v troubě až se mléko vyvaří a vsákne do brambor. Porce kapra doplníme uvařenými bramborami, ozdobíme petrželkou a podáváme.

Lahůdkové filé Libušky z lahůdek

28. června 2011 v 16:19 Recepty
Suroviny:
mražené filé.
šunka.
tvrdý sýr.
citrón.
kečup.
sojová omáčka.
sůl.
pepř.
máslo / množství podle počtu porcí /.

Postup:
Filé nakrájíme na porce a dáme na plech vymazaný máslem. Každou porci zakapeme citrónem, osolíme, dle chuť opepříme, pokapeme sojovou omáčkou, položíme plátky šunky, polijeme kečupem a posypeme strouhaným sýrem. Zapékáme v troubě 15 - 20 minut.

Filé s křenem obchoďačky Heleny

28. června 2011 v 16:04 Recepty
Suroviny:
mražené filé.
citrón.
křen.
masox.
šlehačka.
sůl.
pepř.
máslo.

Postup:
Filé nakrájíme na porce a dáme na máslem vymazaný pekáč. Zakapeme citrónem, osolíme, opepříme. Nastrouháme křen a bohatě zasypeme. Masox rozpustíme ve šlehačce a filé zalijeme. Pečeme asi 20 minut. Pokud necháme čerstvý křen, můžeme použít Krenex.

Zapečené špagety zelinářky Irenky

28. června 2011 v 15:50 Recepty
Suroviny:
500 g špaget.
500 g mletého masa.
2 cibule.
3 stroužky česneku.
olej.
sůl.
pepř.
oregáno.
kečup.
strouhaný sýr.


Postup:
Na zpěněnou cibulku dáme maso, rozetřený česnek se solí, okořeníme a podusíme. Hotovou směs smícháme s kečupem a s uvařenými špagetami a zapečeme cca 20 minut. Ke konci pečení posypeme strouhaným sýrem. Pokud máme čerstvou papriku a rajčata, můžeme obměnit a na kostičky nakrájené přidat dušené směsi.

Mušle s plísňovým sýrem prodavačky Zdeňky

27. června 2011 v 21:12 Recepty
Suroviny:
500 g těstovin mušlí.
0,2 l šlehačky.
25 g másla.
200 g plísňového sýra.
sůl.
pepř.
petrželka.

Postup:
Těstoviny dáme vařit a připravíme si omáčku z rozpuštěného másla, šlehačky, soli a pepře. Prohříváme, nevaříme. Okapané mušle dáme do mísy, ochutíme omáčkou a přidáme rozdrobený sýr. Dobře promícháme a posypeme nadrobno posekanou petrželkou.

Těstoviny na pórku uzenářky Alenky

26. června 2011 v 20:47 Recepty
Suroviny:
500 g těstovin / špagety, vrtulky, mušle/.
2 pórky.
3 cibule.
1 šlehačka.
máslo.
sýr na strouhání.

Postup:
Těstoviny uvaříme. Na pekáči rozpustíme máslo, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a pórek, necháme zesklovatět, přidáme těstoviny, promícháme, zalijeme šlehačkou a necháme zapéci. Pečeme cca 15 minut. Sypeme strouhaným sýrem.

Špekové knedlíky prodavačky Hedviky

26. června 2011 v 16:02 Recepty
Suroviny:
330 g polohrubé mouky.
250 g uzeného masa.
100 g špeku.
200 g housky nakrájené na kostičky.
2 vejce.
1 žloutek.
1/4 l uzeného vývaru.

Postup:
Rozpustíme nakrájený špek a na něm usmažíme kostičky housky. Do mouky dáme studený vývar, vejce, housky, nakrájené maso. Smícháme a necháme 1/2 hodiny odležet. Lžící vykrájíme knedlíky, vytvoříme koule velikosti tenisáku a ve vařící vodě vaříme cca 20 minut. Po vyndání propíchneme vidličkou. Podáváme se zelím a posypeme smaženou cibulkou.

Vuřty na pivu ředitele Milana

26. června 2011 v 14:35 Recepty
Suroviny:
2 vuřty nebo 250 g točeného salámu.
2 velké cibule.
kečup.
0,25 l piva.
sojová omáčka.
olej.


Postup:
Vuřty a cibuli nakrájíme na kolečka a osmahneme na oleji. Zalijeme kečupem, pivem a sojovou omáčkou. Pomalu dusíme až omáčka zhoustne. Čím pomaleji, tím lépe. Podáváme s chlebem.

Základní příprava sójového masa

25. června 2011 v 22:53 Babské rady
  • Postupujeme podle návodu uvedeného na obalu.
  • Sójové maso nenecháváme dlouhé hodiny odstát, ale pouze přelijeme horkou vodou s kořením nebo vývarem.
  • Doba varu je vždy uvedena, liší se jen velikostí produktu.
  • Vodu slijeme, dáme sójové maso odkapat, popř. lehce vymačkáme, necháme vychladnout.
  • S takto připraveným výrobkem pracujeme jako s klasickým masem či uzeninou.

Zázvor

25. června 2011 v 22:27 Babské rady
Kořeníme jím sladké pokrmy, pečivo, pokrmy asijské kuchyně, je součástí kořenicí směsi karí. Zázvor podporuje vylučování potu, chuť k jídlu a má zklidňující účinek na žaludek. V Asii je používán jako prostředek proti revmatu. Díky vysokému obsahu síry působí antisepticky.

Tymián

25. června 2011 v 22:15 Babské rady
Tato intenzivně vonící bylinka je základem masových a zeleninových pokrmů středozemní kuchyně. Patří do jehněčí pečeně a také do nákypu. Používáme jej proti kašli a bronchitidě - uvolňuje hleny. Jeho éterický olej hubí bakterie, uvolňuje křeče a podporuje trávení a štěpení tuků.

Šťovík

25. června 2011 v 22:04 Babské rady
Nasekané lístky přidáváme do salátů, ochucujeme jimi omáčky nebo polévky. Podporuje chuť k jídlu, činnost střev a díky vysokému obsahu železa i krvetvorbu.

Šalvěj

25. června 2011 v 21:53 Babské rady
Používáme při pečení husy nebo skopového masa. Lístky šalvěje se koření také klasický italský pokrm - telecí řízek s parmskou šunkou. Má povzbuzující účinek, tiší křeče a bolesti, působí asepticky. Šalvěj také mírní bolesti v krku, stačí si pořádně vykloktat.

Šafrán

25. června 2011 v 21:16 Babské rady
Ať už mletý nebo v podobě nitek, šafrán je tím nejdražším kořením. Je příjemně aromatický a poněkud trpký. Stačí minimální dávka na to, abychom pokrmům z rýže, mexické paele nebo pečivu dodali jemnou chuť a zářivou barvu. Podporuje nervovou činnost, uklidňuje křeče, urychluje trávení různých bílkovin.

Skořice

25. června 2011 v 20:51 Babské rady
Patří do každého punče, svařeného vína, také ji používáme do sladkých pokrmů. Špetka skořice dochutí i jídlo ze skopového masa. Skořice podporuje chuť k jídlu, její éterický olej povzbuzuje i sexuální apetenci. Také podporuje trávení a posiluje žaludek.

Saturejka

25. června 2011 v 20:33 Babské rady
Je dobrá k ochucení skopového masa, fazolí či různých salátů. Působí antibakteriálně, povzbuzuje chuť k jídlu.