Říjen 2011

Makové slzičky s citronovou polevou

26. října 2011 v 15:34 Recepty
Suroviny:
200 g hladké mouky
120 g másla
60 g cukru
2 žloutky
2 lžíce mletého máku
hladká mouka na vál

Náplň:
100 g višňové marmelády
1 lžíce griotky

Poleva:
100 g moučkového cukru
šťáva z 1/2 citronu
1 lžíce vařící vody

Postup:
Do mísy nasypeme mouku, cukr a mletý mák, přidáme změklé máslo a žloutky a nejprve vařečkou a pak rukama rychle vypracujeme hladké těsto. Vytvarujeme z něj váleček, zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme v chladu odpočinout. Odleželé těsto rozvalíme na pomoučeném válu na plát silný asi jako stéblo, vykrájíme z něj formičkou tvary slziček a v polovině z nich ještě vykrojíme ve středu malé kolečko. Všechny tvary přeložíme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme v troubě vyhřáté na 150°C dorůžova. Ještě horké slzičky opatrně přeložíme na rovnou podložku a necháme vychladnout. V malém kastrůlku promícháme višňovou marmeládu s griotkou nebo likérem, zahřejeme, krátce povaříme, přelijeme do mísky a necháme prochladnout. V další misce smícháme prosátý moučkový cukr s citronovou šťávou a vřelou vodou a mícháme nemastou vařečkou tak dlouho, až vznikne hladká bílá poleva. Vychladlé slzičky slepíme po dvou ochucenou marmeládou ( vždy plnou a vykrojenou slzičku ), potřeme je cukrovou polevou a po důkladném zaschnutí je uložíme v chladu a necháme několik dnů odležet.

Likérové špičky

24. října 2011 v 18:01 Recepty
Suroviny:
120 g medu
100 g strouhaných mandlí
60 g polohrubé mouky
40 g strouhaných ořechů
2 bílky
20 g rozpuštěného másla
tuk na vymazání plechu
hustý vaječný likér na naplnění
čokoládová poleva na přelití

Krém:
200 g čokolády
120 g moučkového cukru
4 žloutky
80 g másla
3 dl sladké smetany
30 g polohrubé mouky

Postup:
Z vychlazených bílků ušleháme tuhý sníh, přilijeme k němu rozpuštěný med a dále šleháme, až sníh přestane téci a je opět pevný. Přidáme mandle, ořechy, mouku a rozpuštěné zchladlé máslo a vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme ho na malé kousky, utvoříme z nich kuličky, zploštíme je a vytvarujeme do koleček. Rozložíme je na vymazaný plech, vložíme do trouby vyhřáté na 150°C, upečeme a necháme vychladnout. V misce rozmícháme smetanu se žloutky, cukrem a moukou a přidáme čokoládu rozlámanou na kousky. Misku vložíme do horké vodní lázně a směs vyšleháme dotuha. Pak misku vyjmeme z lázně a dále šleháme do vychladnutí. Změklé máslo utřeme do pěny a vmícháme ho na závěr do vychladlé hmoty. Připravený krém naplníme do cukrářského sáčku s tenkou trubičkou a nastříkáme ho na vychladlá kolečka do tvaru špiček, které mají dutý střed ( krém nastříkáme do zužující se spirály ). Středy špiček zalijeme vaječným likérem. Zbylý krém nastříkáme navrch každé špičky jako malou pusinku ( tím špičky uzavřeme ) a vše necháme vychladit. Na závěr špičky přelijeme rozehřátou čokoládovou polevou a necháme ji ztuhnout.

Barevné kokosové řezy

22. října 2011 v 14:53 Recepty
Suroviny:
250 g jemně mletého kokosu
1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka
asi 180 g moučkového cukru ( podle potřeby )
2 lžíce kokosového likéru Malibu
2 lžíce kakaa
červené potravinářské barvivo
moučkový cukr na posypání válu
strouhaný kokos na posypání

Postup:
Malou část slazeného kondenzovaného mléka si ponecháme stranou na slepení a potření řezů. Zbylou větší část dobře promícháme s jemně mletým kokosem. Do směsí vmícháme kokosový likér a postupně vmícháme tolik moučkového cukru, aby vznikla tuhá hmota. Rozdělíme ji na tři části. Jednu dobře propracujeme s kakaem na tmavou hmotu, druhou obalíme špetkou červené potravinářské barvy a třetí ponecháme bílou. Všechny tři hmoty ( každou zvlášť ) rozválíme na pocukrovaném válu na tenké pláty, které potřeme částí zbylého kondenzovaného mléka a slepíme je k sobě. Takto slepený řez rozkrojíme na dvě poloviny. Jednu polovinu potřeme mlékem, druhou položíme na ní a zlehka přimáčkneme. Boky barevného řezu zarovnáme ostrým nožem, povrch potřeme zbylým kondenzovaným mlékem a posypeme kokosem. Jakmile řezy ztuhnou, nakrájíme je na úhledné hranolky, kostičky nebo jiné tvary.

Ořechové koláčky z kynutého těsta

21. října 2011 v 19:23 Recepty
Suroviny:
300 g polohrubé mouky
80 g másla
75 g cukru
3 žloutky
1,1 dl vlažného mléka
20 g droždí
tuk na vymazání plechu
vejce na potření
oříšky na ozdobení
moučkový cukr na posypání

Náplň:
100 g strouhaných ořechů
50 g krupicového cukru
1 vejce
1 lžíce kakaa
1 lžička rumu

Postup:
Nejprve připravíme kvásek. Droždí rozmícháme v části vlažného mléka, zahustíme trochou mouky, posypeme na povrchu moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Do mísy prosejeme zbylou mouku, přidáme cukr, máslo a žloutky a přilijeme vzešlý kvásek. Za postupného přidávání zbylého mléka uhněteme pevné těsto, které necháme vykynout. Pak ho znovu propracujeme, necháme vykynout, opět propracujeme a necháme vykynout. Strouhané ořechy promícháme s krupicovým cukrem, vejcem, kakaem a rumem. Hotové těsto rozdělíme asi na 20 kousků, z kterých utvoříme kuličky, rozložíme je na vymazaný plech a necháme vykynout. Pak do každého koláčku vytlačíme důlek ( například malou skleničkou obalenou v ubrousku či utěrce a pomoučenou ), koláčky potřeme rozšlehaným vejcem a naplníme připravenou ořechovou náplní, každý ozdobíme oříškem a necháme ještě lehce vykynout. Koláčky vložíme do trouby vyhřáté na 200 - 220°C a pečeme asi 15 minut dozlatova. Po upečení je necháme vychladnout a pak poprášíme moučkovým cukrem.

Trubičky s nugátovou náplní

20. října 2011 v 14:11 Recepty
Suroviny:
340 g hladké mouky
250 g moučkového cukru
2 vejce
80 g medu
1/2 lžičky jedlé sody
hladká mouka na vál
tuk na potření kovových trubiček
čokoláda na zdobení konců trubiček

Nugátový krém:
250 g másla
180 g krupicového cukru
3 vejce
50 g moučkového cukru
50 g čokolády na vaření
2 lžíce kakaa

Postup:
Mouku smícháme se sodou a cukrem, přidáme med a vejce a vypracujeme hladké těsto. Rozválíme ho na pomoučeném válu na tenký plát a nakrájíme ho na čtverečky o velikosti asi 5x5 cm. Každý čtvereček těsta natočíme na kovovou trubičku potřenou tukem a trubičky rozložíme na plech vyložený papírem na pečení ( tak, aby spoj těsta byl dole ). Vše vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a těsto pečeme přibližně 12 minut dozlatova. Trubičky necháme chvilku prochladnout, pak je opatrně stáhneme z kovových trubiček a necháme vychladnout. Mezitím připravíme krém. V mísce vyšleháme vejce do pěny, misku položíme nad hrnec s vroucí vodou ( nad páru ) a za stálého šlehání přidáváme moučkový cukr, kakao a nastrouhanou čokoládu. Když se vše rozpustí a spojí, směs necháme vychladnout. Mezitím ušleháme máslo s krupicovým cukrem do pěny a postupně přidáváme ušlehanou směs ( obojí musí mít stejnou teplotu, jinak se krém srazí ! ). Krém ihned naplníme do cukrářského sáčku, nastříkáme ho do trubiček, oba konce trubiček namočíme v rozehřáté čokoládě a necháme zaschnout.

Sachrův dort

18. října 2011 v 21:23 Recepty
Suroviny:
180 g tmavé čokolády
150 g másla
150 g ( 2/3 hrnku ) cukru krupice
6 žloutků
150 g ( 1 1/4 hrnku ) hladké mouky
6 bílků

Náplň a ozdoba:
180 g tmavé čokolády
5 lžic silné černé kávy
180 g ( 3/4 hrnku ) cukru moučky
6 lžic meruňkové zavařeniny
50 g rozehřáté tmavé čokolády na nápis

Postup:
1 ) Dortovou formu o průměru 23 cm vytřeme tukem a vyložíme papírem na pečení. Čokoládu rozehřejeme. Máslo utřeme s 80 g cukru do pěny. Přidáme žloutky a ještě důkladně utřeme. Tenkým praménkem přilijeme čokoládu a utřeme. Mouku prosejeme a "zabalíme" do žloutkové pěny s čokoládou. Z bílků ušleháme sníh a šleháme, až je sníh tuhý a lesklý. Opatrně ho vmícháme do čokoládové hmoty.

2 ) Těsto upravíme do formy. Pečeme v troubě předehřáté na 150°C ( u plynové trouby stupeň 2 ) 1-1 1/4 hodiny. Korpus necháme chladnout 5 minut ve formě, potom ho vyklopíme na drátěnou mřížku.

3 ) Čokoládu rozehřejeme a vmícháme do ní kávu. Cukr moučku prosejeme a promícháme s rozehřátou čokoládou s kávou. Vychladlý korpus vodorovně rozpulíme. Meruňkovou zavařeninu nahřejeme, potřeme jí polovinu dortu a navrch položíme druhou polovinu. Na horní plochu i boční stěnu dortu naneseme čokoládovo-kávový krém. Necháme ho tuhnout nejméně 2 hodiny.

4 ) Do sáčku na zdobení dortů s tenkou trobičkou připravíme rozehřátou čokoládu a rychle jí napíšeme na dort nápis "Sacher" nebo Sachrův dort. Jakmile nápis ztuhne, dort podáváme.

Vitaminový salát z planých rostlin

18. října 2011 v 16:16 Babské rady
Proti jarní únavě lze připravit salát s kombinací planých rostlin, které důkladně propláchneme a pokrájíme na menší kousky. Přidáme k nim nakrájené jablko a řepu, kedluben, celer, vařené brambory či vejce vařené natvrdo. Zjemníme olivovým olejem nebo jogurtem či kysanou smetanou. Dochutit můžeme jablečným nebo vinným octem, cukrem a různým kořením tak, aby chuť rostlin nebyla kořením přehlušena.

Plicník lékařský:
Saláty připravíme z mladých listů přízemní růžice.

Jitrocel kopinatý:
Mladé listy se sbírají ještě před rozkvětem, tuhé žilky v jejich spodní části odstraníme. Používáme syrové.

Čekanka obecná:
Na salát se hodí přízemní listy.

Řebříček obecný:
Do salátů přidáváme mladé listy, jsou silně aromatické.

Kozí brada luční:
Do salátů dáváme listy.

Řeřišnice luční:
V salátech se jí syrové, slabě nahořklé mladé listy, pupeny a výhonky.

Kontryhel obecný:
Do salátů dáváme mladé listy.

Šťovík kyselí:
Listy lze přidat do salátů.

Rdesno hadí kořen:
Mladé listy lze upravit jako salát samotné nebo ve směsi s jinými bylinkami.

Jak se zbavit česnekového pachu z úst ?

17. října 2011 v 19:19 Babské rady
  • Se stroužkem česneku rozkoušeme i kávové zrnko.
  • Po použití česneku žvýkáme čerstvou petrželovou nať.

Literární fragmenty - experimentální próza

17. října 2011 v 10:57 | Václav Karel |  Próza

Záhadné rány nepřestávaly, avšak po chvíli přestaly. Já jsem si šla ještě sníst kuře a předtím ho nezapomněla řádně osolit. Když vtom náhle vypli proud a já jsem zrovna šla do sklepa pro brambory. Nakonec jsem povečeřela při svíčce, večeře byla moc výborná, škoda, že nebyla možnost se s někým podělit. Zapila jsem to Matonkou, ještě si na chvíli zapla televizi a šla spát. A proud prý zapli až ráno.


Šel jsem temnou ulicí a cítil strach. Bál jsem se a uviděl na konci člověka podivného vzezření. To co mě však na něm nejvíc vyděsilo byl nůž, jenž třímal skromně v pravé ruce. Absolutně jsem nevěděl co očekávat, já sám v cizí zemi, neznalý zdejšího jazyka a k tomu všemu s tím provokativním slamákem. Určitě si každý říkáte: co v takové chvíli učinit? Otočit se a vzít nohy na ramena? V tomto momentu jsem ovšem neměl ani kousek síly na rychlý útěk, zároveň mě děsilo pomyšlení na ukázání zad nepříteli. Bylo mi také jasné, že to není žádný vtip. To jsem pochopil na první pohled. Všecho se mi v hlavě rozbřesklo jak vánoční stromeček. Věděl jsem, že je všemu konec, že nemá cenu se bránit a že to byla velká chyba toulat se sám za tmy ve zcela cizí zemi. Byl jsem smířen a říkal si: "Tak tedy, tohle je konec, co se dá dělat..." Víte, všechno to k tomu směřovalo, jak se ten muž tvářil, jak mě vražedně pozoroval, jak se začal pohybovat směrem ke mně. Neměl jsem naději a ani pochybnosti. Ale co se nestalo! V okamžiku, kdy jsme se míjeli jsem necítil tělo, ale nakonec se nic nestalo. Zřejmě se v tu chvíli na mě tam nahoře něco usmálo, každopádně to byl můj největší úlek, i když trval jen chvíli. Asi jsem ještě nikdy nebyl tak naměkko. A tak tedy doufám, že se to již nebude opakovat.


Paní Šálová nás hned po přijetí pohostila mísami vyčpělého kyselého zelí a kusem tvrdého chleba. "Tohle je to nejlepší, co vám mohu nabídnout" pravila skomíravě. V kuchyni byl cítit silný zápach vydělané kůže a prachu. Venku šel slyšet chrčivý zvuk traktoru. "To Bobek sváží hnůj, uvařila jsem mu už před hodinou zelňačku, ale u nás je zvykem jíst společně. Řekl, že prý máme čekat, tak čekáme." V podkroví jsme zaslechli rány, jakoby někdo našlapával plastové láhve.


Řidič seděl v útulném křesílku a přemýšlel o trávě. Za jeho zády šlo ucítit pach kyselého zelí a plesnivého chleba. Kdyby ten pochybný lískový oříšek, co ležel minulý čtvrtek na lavici, v tom omšelém baráku, sebral a snědl, mohl býti dnes prodavačem grilovaných kuřat v ulici U Koberce. Nyní, ale váhá kde koupit barevný polštář. Ten řidič se jmenoval Franta Židle.


Na policích byly srovnány zašlé knihy ve dvou řádách. Police plné knih zabíraly téměř polovinu místnosti. Koberec rozestřený po celé ploše podlahy už měl také svá léta za sebou. Stůl byl plný různého haraburdí: provázky, knoflíky, kuličky, rozinky... Vše bylo smícháno na jednu hromadu. Pod stolem se válela zánovní obuv. Po stěnách visely zaprášené a místy rozprasklé obrazy velkých osobností. Některé už visely na posledním vlásku. Z okna byl pohled na temný les ztrácející se v dáli. Ten les se zdál nekonečný a přímo před ním stála hladina rybníka. Hladina působila zcela mrtvým dojmem, jakoby ji už léta nic nezčeřilo. Dřevěné dveře, které vedly ven z této místnosti působily ze všeho nejvíc opotřebovaným dojmem. Byly pokryty prasklinami, škrábanci, různými zářezy. Člověk by na první pohled nevěřil, že se ještě dokážou otevřít. Klika vypadala jako křehký papír. Spíš bych ji nazval vyčnívajícím výstupkem ze dveří. Strop byl pokryt prasklinami a vlhkostí. Hrozil jako neodvratný pád. Židle měla tři nohy z nichž jedna byla uvolněná a při posedu hrozil úraz.


Vladimír Vodstrčilskij vyhrál včera velkou výhru. Vobrovský vagón vyhořelých vandráků. Vladimír větří vážnost vycházejících výnosů. Vykřiknul - Vy vyhořelí vandráci, vysušte vy, vlastně, víte (věta vázne) vaše vagabundské vohozy, vodhoďte, vyjděte ven ve vznešené vizáži. Vandráci vystrčí vyčpělou vlajku, vlajka vzplane vohněm, vážně, vtom vagón vobležený vůněmi výbušnin víceméně vybuchne. -Výhra ve výhni, Vladimír viz: vyhynutý.-

Česnekové výhonky

16. října 2011 v 21:02 Babské rady
Vzrostlé, ale ještě nedřevnaté česnekové výhonky nastříháme na 2 - 3 cm dlouhé kousky a v mikrotenových sáčcích uložíme do mrazničky. Používáme je v čínské kuchyni jako náhražku bambusových výhonků, ale jsou výborné třeba i v polévce nebo v rizotu. Většina zahrádkářů tyto výhonky vyhazuje a přitom jako do budoucího plodu jde do nich z rostliny síla.

Rajčata ve vlastní šťávě

16. října 2011 v 13:44 Babské rady
Rajčata opereme, nakrájíme na čtvrtky, natlačíme do sklenic tak, aby uvolněná šťáva vytěsnila vzduch a sklenice byly naplněny 10 - 15 cm pod okraj. Uzavřené sklenice sterilujeme při mírném varu 30 minut. Z tohoto polotovaru si po propasírování připravíme šťávu na pití, ale i omáčku.

Léčebná kúra z kyselého zelí

15. října 2011 v 21:09 Babské rady
Denně jíme asi 250 g čerstvého kyselého zelí po dobu 3 týdnů. Je to výborná čisticí a ozdravná kúra.

Okurka stahuje póry

15. října 2011 v 12:43 Babské rady
Na obličej dáme na několik minut okurkové slupky vnitřní stranou. Šťáva z okurek také změkčuje pokožku drsných rukou a nechává vyblednout skvrny a pihy.

Mrkev pro krásu

14. října 2011 v 21:40 Babské rady
Používání mrkve prospívá pleti. Karoten se ve střevní sliznici mění na vitamín A, který brání tvrdnutí pokožky.

Nápoj k pročištění těla

14. října 2011 v 14:34 Babské rady
Odřezky z chřestu zvážíme a smícháme se stejným váhovým mnoýstvím mírně osolené vody, podle chuti přidáme citronovou šťávu a povaříme. ( Orientačně - 1 l vody vaříme s 1 kg odřezků asi 20 minut. ) Přecedíme a pijeme vychlazené.

Cibule na různé problémy

14. října 2011 v 9:33 Babské rady
  • Šťáva ze syrové cibule zastaví krvácení z nosu.
  • Rozdrcené slupky z cibule namočené do teplé vody přikládáme na opuchliny a hnisavé rány. Urychlí tak vyhnisání.
  • Cibule naložená na 4 hodiny do octa odstraní bradavice a kuří oka.
  • Při bodnutí hmyzem přikládáme kolečka syrové cibule.

Křížaly proti horečce

12. října 2011 v 17:30 Babské rady
Hrst hruškových křížal povaříme ve 4 dl vody přibližně 5 minut. Pijeme po doušcích vlažné po celý den - pokud horečka neklesá, můžeme dávku zdvojnásobit.

Citronové rady

12. října 2011 v 14:00 Babské rady
  • Šťávu z 1/2 citronu vymačkáme do černé kávy, vyléčí bolest hlavy. Nepřidáváme cukr.
  • Citronová šťáva smíchaná s troškou vlažné vody pomáhá při bolestech v krku.
  • Pravidelným pitím ředěné citronové šťávy můžeme odpomoci tvorbě červených žilek v obličeji.
  • Ruce potřísněné ovocnou šťávou myjeme vodou se šťávou z citronu.
  • Citronovou šťávu smícháme s mlékem, které se jejím působením sráží. Směs přiložíme ve formě obkladu tam, kde pociťujeme revmatické potíže. Přináší to úlevu.
  • Kašle se zbavíme rychleji užíváme-li před spaním kašičku z cukru a citronové šťávy.
  • Smísíme-li citronovou šťávu s ovocem, které nerado rosolovatí ( např: jahody, třešně apod. ), docílíme snadněji žádoucího výsledku.

Bezinkový rosol - pro diabetiky

12. října 2011 v 10:29 Babské rady
Vyzrálé plody rozvaříme, vylisujeme, do šťávy přidáme umělé sladidlo, konzervační přípravek a 30 minut vaříme. Rosol pak uzavřeme do malých skleniček a sterilujeme. Zavařenina z černého bezu je mírně projímavá.

Pikantní Švestky

11. října 2011 v 16:14 Babské rady
Nepřezrálé švestky ( 500 g ) skládáme těsně vedle sebe do kameninového hrnce. Každou vrstvu posypeme solí a poklademe lístečky máty. Hrnec dobře uzavřeme, uložíme v chladu a otevřeme až po 3 měsících.