Listopad 2011

Těsto na sněhové ( pěnové ) cukroví

30. listopadu 2011 v 19:39 Recepty
Suroviny:
175 g jemného krupicového cukru
3 bílky
špetka soli nebo několik kapek citronové šťávy

Postup:
Z bílků a špetky soli nebo několika kapek citronové šťávy ušleháme ve větší míse tuhý sníh. Po lžících do něj přišleháme cukr, až vznikne hladká a pevná sněhová hmota, která tvoří špičky.

Vánoční mandlové těsto

29. listopadu 2011 v 18:23 Recepty
Suroviny:
180 g hladké mouky
140 g másla
100 g moučkového cukru
70 g mletých mandlí
2 tlučené hřebíčky
špetka srořice
1 lžička strouhané citronové kůry

Postup:
K prosáté mouce a cukru přidáme oloupané mleté ( nebo jemně nastrouhané ) mandle, skořici, hřebíček, citronovou kůru a na závěr rozdrobené máslo. Rychle zpracujeme křehké těsto.

Vánoční ořechové těsto

27. listopadu 2011 v 10:41 Recepty
Suroviny:
300 g hladké mouky
300 g másla
150 g moučkového cukru
100 g strouhaných ořechů ( lískových nebo vlašských )
2 vejce
1 sáček vanilínového cukru
1/2 lžičky skořice

Postup:
Změklé máslo smícháme s moučkovým a vanilínovým cukrem, přidáme vejce, ořechy, skořici a hladkou mouku a zpracujeme hladké těsto.

Vánoční linecké těsto

25. listopadu 2011 v 18:08 Recepty
Suroviny:
400 g hladké mouky
250 g másla nebo rostlinného tuku
120 g moučkového cukru
4 žloutky
1/2 sášku vanilínového cukru

Postup:
Na vál prosejeme mouku, přidáme moučkový a vanilínový cukr, změklé máslo nebo rostlinný tuk a žloutky. Vypracujeme hladké a vláčné těsto, které necháme asi hodinu odpočívat v chladu.

Vánoční čokoládové těsto

24. listopadu 2011 v 17:48 Recepty
Suroviny:
300 g hladké mouky
200 g másla
100 g moučkového cukru
50 g kakaa
1 vejce
1 sáček vanilínového cukru

Postup:
Změklé máslo spojíme s moučkovým a vanilínovým cukrem a vejcem. Přidáme kakao a hladkou mouku, dobře propracujeme na hladké těsto a necháme asi hodinu odpočinout v chladu.

Medové perníčky na stromeček

21. listopadu 2011 v 13:39 Recepty
Suroviny:
300 g celozrnné pšeničné mouky
100 g moučkového cukru
50 g tekutého medu
30 g rostlinného tuku Hera
10 g vaječné náhražky vajahit ( asi 1 lžíce )
1 sáček vanilínového cukru
1 lžička jedlé sody
mouka na vál

Poleva:
180 g moučkového cukru
1 bílek
několik kapek citronové šťávy

Postup:
Vajahit rozmícháme v 0,4 dl vody. Med smícháme s rozehřátým tukem a za stálého míchání přidáme moučkový a vanilínový cukr, jedlou sodu a na závěr přisypeme celozrnnou mouku. Vše dobře promícháme a vypracujeme pevné těsto, které přeložíme na pomoučený vál. Rozválíme ho na plát silný asi 0,4 cm a formičkou z něj vykrájíme různé vánoční tvary ( hvězdičky, zvonečky, stromečky apod. ). V každém vykrojeném tvaru pak ještě vypíchneme malé kolečko na zavěšení. Vykrojené tvary přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, vložíme je do trouby vyhřáté na 170°C a zvolna upečeme dozlatova. Upečené perníčky ihned přeložíme pomocí širokého nože na rovnou podložku a necháme vychladnout. V misce smícháme moučkový cukr s bílkem a citronovou šťávu a vše třeme čistou vařečkou asi 15 minut, až vznikne hustá bílá poleva. Naplníme ji do mikrotenového sáčku, odstřihneme z něj miniaturní růžek a vychladlé perníčky podle vlastní chuti ozdobíme bílou polevou. Po zaschnutí můžeme perníčky navléct na mašličky.

Ozdoby z karamelu

18. listopadu 2011 v 17:24 Recepty
Suroviny:
250 g krupicového cukru
2 lžíce včelího medu
2 dl vody
potravinářské barvy

Postup:
Cukr, med a vodu svaříme na hustý sirup ( nesmí skaramelizovat ). Pak hmotu podle chuti lehce obarvíme potravinářskými barvami a ještě zatepla modelujeme do žádaného tvaru ( například nastříkáme na potravinářský papír ozdobné mřížky nebo kytičky a necháme ztuhnout ).

Pravý marcipán

17. listopadu 2011 v 14:50 Recepty
Suroviny:
200 g loupaných mandlí
200 g moučkového cukru
2 polévkové lžíce růžové vody ( prodává se v obchodech s orientálními specialitami )

Postup:
Mandle rozemeleme najemno v mixséru, promícháme je s cukrem a znovu jemně pomeleme. Do hmoty přidáme růžovou vodu a rukou nebo v mixéru ji zpracováváme, až se přestane rozpadat. Hotový marcipán buď hned použijeme, nebo zabalíme do fólie a uložíme v chladu. Při modelování ho nejprve zahřejeme na pokojovou teplotu a pracovní plochu poprášíme moučkovým cukrem.

Pravá vanilka

15. listopadu 2011 v 17:37 Babské rady
Tmavé tenké lusky jsou plody jednoho druhu orchideje a patří mezi nejjemnější a také nejdražší koření. Vanilkové tobolky jsou dlouhé 10 - 20 cm, mezi nejkvalitnější patří vanilka bourbonská a mexická. Používá se buď dřeň ( černá zrníčka ) vyškrábaná ostrým nožem z rozříznuté tobolky, nebo se celá tobolka povaří v tekutém pokrmu ( např. krému ). Celé tobolky pravé vanilky se také vkládají do sklenic s moučkovým cukrem. Ten díky tomu získá krásnou a nezaměnitelnou vůni.

Perníkové těsto - drobné perníčky

13. listopadu 2011 v 15:31 Recepty
Suroviny:
500 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
180 g medu
2 vejce
2 lžíce kakaa
1 lžíce rumu
2 lžičky koření do perníku
1 lžička jedlé sody
vejce na potření

Postup:
Na vál prosejeme hladkou mouku, moučkový cukr, kakao, perníkové koření a jedlou sodu. Přidáme med, rum a vejce a vypracujeme vláčné a lesklé těsto, které se nesmí lepit. Těsto vložíme do mikrotenového sáčku a vložíme alespoň na 24 hodin do chladničky. Pak ho na pomoučeném válu znovu prohněteme, rozdělíme na několik částí a každou rozválíme na placku silnou asi 4 mm, ze které vykrájíme požadované tvary. Přeneseme je na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 160 - 180°C a upečeme dozlatova. Ještě horké perníčky ihned po vyjmutí z trouby potřeme rozšlehaným vejcem a rozložíme na rovnou plochu ( nebo je ponecháme na plechu ). Jakmile perníčky dokonale vychladnou, můžeme je ozdobit polevou.




Vševěd

12. listopadu 2011 v 12:54 Hry pro děti
Hra je určena dětem ve věku od 2 do10 let.

Pro oživení znalostí k nějakému tématu ( může být z dějepisu nebo zeměpisu ) řekneme jméno nějaké země, města, kraje nebo význačné osobnosti. Hráči mají jeden po druhém dodat nějaké slovo, které se k němu vztahuje. Když zvolíme například Italii, může vzniknout řetězec Řím - papež - Alpy - moře - pizza - špagety - cinzano - zmrzlina - Sicílie - pomeranče - mafie. Kdo řetězec přeruší, vypadává ze hry.

Řetěz soch

9. listopadu 2011 v 18:03 Hry pro děti
Hra je určena dětem ve věku od 2 do 10 let.

Děti se rozdělí na dvojice. První si zvolí nějakou pózu a předvede ji pouze druhému hráči. Potom hráč číslo dvě předvede sochu číslo jedna hráči číslo tři atd. Poslední předvede pózu všem. Jen velmi důvtipný hráč pozná vzácnou sošku, která byla na počátku. Hrozí totiž nebezpečí, že se soška může postupně proměnit třeba ve sbíječku.

Aktivizační říkadla pro batolata

8. listopadu 2011 v 20:28 Říkadla a hádanky
To je máma
to je táta
to je bába
to je dědek
to je klouček
malý vnouček.


Paci paci pacičky
táta koupil botičky
a maminka pásek
na myší ocásek.



Kovej kovej kovářičku
podkovej mi mou nožičku,
podkovej ji hesky
dám ti čtyry český.

Více, nebo méně ?

7. listopadu 2011 v 14:15 Hry pro děti
Hra je určena dětem ve věku od 5 do 7 let.

Čekárna je ideální místo pro počítání. Dají se počítat židle, hračky i časopisy a potom jejich množství porovnávat - velkých židlí je víc než malých, je tu víc časopisů než hraček, méně oken než dveří, víc dětí než maminek atd.

Která ruka ?

6. listopadu 2011 v 14:29 Hry pro děti
Hra je určena dětem ve věku od 7 do 10 let.

Jedna z velmi známých her nám poslouží, když budeme chtít zabavit v čekárně nejmenší děti. Ve které ruce maminka schovala kapesník, klíče, bonbon nebo korunu ? Jakmile se dítě se hrou seznámí, bude také chtít schovávat ruce za záda a dávat mamince hádat "která ruka" ?

Kakaové spirálky

5. listopadu 2011 v 22:04 Recepty
Suroviny:
470 g hladké mouky
315 g másla
150 g moučkového cukru
1 větší vejce
1 sáček vanilínového cukru
1 lžíce kakaa ( nebo i více )
špetka strouhané citronové kůry
špetka soli
hladká mozka na vál
1 vejce na potření

Postup:
Máslo nakrájíme na malé kousky a necháme je změknout. Hladkou mouku prosejeme na vál a uděláme v ní důlek. Přidáme rozměklé máslo, moučkový a vanilínový cukr, vejce, citronovou kůru a sůl a ze všech surovin rychle zpracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme vychladit. Vychlazené těsto rozdělíme na dvě části. Do jedné co nejrychleji zapracujeme prosáté kakao ( můžeme ho přidat i více, aby těsto získalo tmavou barvu ) a kakaové těsto necháme opět krátce vychladit. Pak světlé i kakaové těsto rozválíme každé zvlášť na pomoučeném válu na plát do tvaru obdelníku. Jeden plát potřeme rozšlehaným vejcem, zakryjeme ho druhým plátem a delší strany zerovnáme ostrým nožem. Povrch opět potřeme vejcem a slepené pláty stočíme z delší strany pevně do rolády, kterou zabalíme do fólie a uložíme, v chladu. Vychlazenou roládu nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky, rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme.

Rozmary lásky

3. listopadu 2011 v 19:09 | Anežka |  Knihy

Rozmary lásky

Poslední Paní Rožmberská



Jaroslava Černá





Autorka Jaroslava Černá vypráví strhující životní příběh mladé šlechtičny Kateřiny z Ludanic.

Román je situován do období vlády Rudolfa II, tedy do druhé poloviny 16. století.

Vyprávění začíná na hradě Helfštýně, kdy Václavovi z Ludanic a Johance z Lomnice se narodí dcera Kateřina. Johanka záhy umírá a ani Václav se netěší dobrému zdraví. Malá Kateřina v šesti letech osiří. Zpočátku se stará o její výchovu babička. Hledá pro svoji vnučku ty nejlepší učitele a chůvy.

Kateřina je velni vnímavá, rychle se učí a velmi záhy dokáže řídit život na Helfštejně.

Po smrti babičky se stane bohatou majitelkou helfštýnského panství a výhodnou partií. Kateřina je nejen chytrá, vzdělaná, ale také krásná a proto pověst o její výjmečnosti se šíří krajem. O mladou šlechtičnu se uchází řada rytířů, ale opatrovníci Kateřiny rozhodli o svazku Kateřiny a Petra Voka z Rožmberka.Petra však provází nelichotivá pověst - sukničkáře a záletníka.

Když Kateřina s Petrem jsou si představeni, zasáhne je velká vzájemná láska. Petr obdivuje na Kateřině její dívčí půvab a inteligenci a Kateřina na Petrovi jeho vybrané chování, zkušenosti a znalosti renesančního šlechtice.

Jejich štěstí však netrvá dlouho. U Kateřiny se začínají objevovat první příznaky schizofrenie. Petr, přestože svoji ženu velmi miluje, nedokáže jí být věrný. Kateřina touží po dítěti, ale marně. Proto ještě více upíná svoji pozornost k helfštýnskému a bechyňkému panství. Výborně spravuje majetek svůj i svého muže. Stará se o i poddanný lid, aby nikdo netrpěl nouzí.

Jednou na hradě vypukne velký požár a při neštěstí zahyne správce a jeho žena. Zůstane po nich malý chlapec. Kateřina a Petr si ho osvojí, dají mu jméno Petr a vychovávají ho jako vlastního syna.




Román popisuje jen šťastné období života Kateřiny z Ludanic, naplněné láskou k manželovi.

Podle historických pramenů byla však Kateřina "zmatené mysli" ( trpěla schizofrenií ). Petr Vok ji však zahrnoval až do její smrti láskou a péčí. Kateřina zemřela v 35 letech a Petr Vok jí o 10 let přežil. Oba byli posledními potomky svých rodů a jejich odchodem vymřel po meči i po přeslici mocný šlechtický rod Rožmberků a Ludaniců.


Marcipánové slzičky

2. listopadu 2011 v 18:57 Recepty
Suroviny:
330 g hladké mouky
200 g másla
200 g strouhaných loupaných mandlí
100 g javorového sirupu
2 vejce
1 sáček vanilínového cukru
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
špetka strouhané citronové kůry
hladká mouka na vál

Náplň:
250 g marcipánové hmoty
50 g moučkového cukru

Na ozdobení:
100 g tmavé čokoládové polevy
barevné cukrové sypání

Postup:
V míse ušleháme změklé máslo s javorovým sirupem, vanilinovým cukrem a citronovou kůrou do pěny a jedno po druhém zašleháme vejce. Mouku smícháme s práškem do pečiva a třetinu této směsi vimícháme do máslové hmoty. Přidáme strouhané mandle a po částech vmícháme zbylou směs mouky s práškem do pečiva. Těsto zabalíme do fólie a necháme 30 minut odpočinout v chladu. Připravené těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát, vykrojíme z něj formičkou slzičky, přeložíme je na plech vyložený papírem na pečení a pečeme asi 10 minut v troubě vyhřáté na 170°C. Upečené slzičky necháme vychladnout na rovné podložce. Marcipán propracujeme s 25 g moučkového cukru na hladkou hmotu. Zbylým cukrem poprášíme vál, marcipán na něm rozválíme na plát a vypíchneme z něj stejné slzičky jako z těsta. Vždy dvě slzičky z těsta k sobě slepíme marcipánovou slzičkou, namočíme je zčásti v rozehřáté čokoládové polevě a posypeme barevnými kuličkami.