Prosinec 2011

Andrea

31. prosince 2011 v 14:47 Význam křestních jmen
Andrea je jméno původem řecké. Jméno Andrea znamená odvážná, statná. Svátek je 26. září. Toto jméno má taky verzi Andréa. Jméno Andrea má i mužskou variantu Andreas.

Anastázie

30. prosince 2011 v 16:16 Význam křestních jmen
Anastazie je jméno původem řecké. Jméno Anastazie znamená vzkříšení, zmrtvýchvstání. Svátek je 15. duben. Toto jméno má taky verzi Anastázie.

Alžběta

29. prosince 2011 v 11:24 Význam křestních jmen
Alžběta je jméno původem hebrejské. Jméno Alžběta znamená bohu zasvěcená. Svátek je 19. listopad. Toto jméno má taky verzi Alžbeta.

Alena

27. prosince 2011 v 13:28 Význam křestních jmen
Alena je jméno původem řecké. Jméno Alena znamená světlo, pochodeň. Svátek je 13. srpen. Toto jméno má taky verzi Aléna. Příbuzná jména jsou Dalena, Magdalena, Magdaléna, Majdalena.

Adéla

26. prosince 2011 v 14:58 Význam křestních jmen
Adéla je jméno původem germánské. Jméno Adéla znamená bytost ušlechtilá, vznešených způsobů. svátek je 2 září. Toto jméno má taky verzi Adela. Příbuzná jména jsou Adelajda, Adélajda.

Adam

25. prosince 2011 v 16:03 Význam křestních jmen
Adam je jméno původem hebrejské. Jméno Adam znamená člověk, pozemšťan: z červené hlíny. Svátek je 24. prosinec. Příbuzné jméno je Radam.

Smažený kapr v trojobalu s bramborovým salátem

22. prosince 2011 v 16:31 Recepty
Suroviny:
1,5 kg vykuchaného kapra bez kůže
2 vejce
asi 250 g strouhanky
asi 80 g hladké mouky
trochu mléka
citronová šťáva na pokapání
sůl
kvalitní olej na smažení
plátky citronu na ozdobení

Bramborový salát:
750 g brambor
200 g majonézy
2 natvrdo uvařená vejce
1 menší celér
1 menší mrkev
1 nakyslé jablko
1 cibule
3 - 4 sterilované okurky
1 lžíce plnotučné hořčice
ocet podle chuti ( nebo lák z okurek )
mletý pepř a sůl

Postup:
Kapra omyjeme a rozdělíme ostrým nožem na porce, které pokapeme citronovou šťávou a necháme asi hodinu odležet v chladničce. Pak porce osolíme a obalíme postupně v mouce, vejcích rozšlehaných s trochou mléka a ve strouhance. Vložíme je do pánve s rozehřátým olejem ( měly by být v tuku z poloviny ponořené ) a zvolna je osmažíme z obou stran dozlatova. Usmažené kousky necháme odkapat na savém ubrousku a podáváme ozdobené plátkem citronu a s bramborovým salátem. Brambory uvaříme ve slupce doměkka, slijeme je, necháme zchladnout a pak oloupeme. Celér a mrkev uvaříme v osolené vodě doměkka a po prachludnutí je nakrájíme spolu s bramborami na kostičky a vložíme do mísy. Oloupanou cibuli, vařená vejce, okurky a oloupané jablko zbavené jadřince nakrájíme na kostičky a přidáme do mísy. Vmícháme hořčici, ocet a majonézu, salát osolíme, opepříme a necháme odležet v chladu.

Šašci

20. prosince 2011 v 17:07 | Anežka |  Stolní hry
Šašci je hra pro celou rodinu.Hra rozvíjejí jemnou motoriku ,herní strategii a trpělivost. Hra je učena čtyřem hráčům. Hra se hraje tak, že na jednokolku se postupně hráči přidávají šašky ve čtyřech barvách. Červená, zelená, žlutá a modrá. Šašci se musejí na jednokolku dávat pouze jednou rukou, a tak, aby šašci nespadli, nebo se nedotkli podložky. Vyhraje ten ,komu nezbyde ani jeden šašek.







Slavné záhady světových dějin

17. prosince 2011 v 13:23 | Anežka |  Knihy

Slavné záhady světových dějin

Alan Baker



Autor se zabývá vyprávěním o nejpoutavějších tajemství historie, z niž některá lidem vrtají hlavou již po staletí. Patří k nim záhada ztraceného světadílu Atlantidy, legendy o Amazonkách, starověké hvězdárně Stonehenge, ale i o tajemství velké Chufuovy pyramidy.

Autor upozorňuje na tajemství a záhady i z křesťanské doby např o původu Bible, potopě světa, o Arše úmluvy, černé madoně, o tajemství Turínského plátna a mnoha dalších.

Jiné záhady se točí kolem životů výstředních či tajuplných osob, jako byl hrabě Alessandro Cagliostro, který byl mágem a okultistou dráždící naši fantazii ještě dnes.

Čtení této knihy bylo velmi zajímavé i když náročné. Nutilo mě vyhledávat další informace v naučné literatůře, abych lépe pochopila souvislosti příběhů se skutečnými historickými událostmi. Knihu doporučuji všem, kteří mají rádi historii a příběhy zastřené tajemstvím.


Vánoční roláda

15. prosince 2011 v 16:57 Recepty
Suroviny:

Těsto:
4 vejce
100 g ( 5 lžic ) cukru krupice
80 g ( 2/3 hrnku ) samokypřící mouky
2 lžíce kakaového prášku

Krém:
150 g tmavé čokolády
2 žloutky
150 ml ( 2/3 hrnku ) mléka
130 g másla
3 lžíce cukru moučky
2 lžíce rumu ( možno vynechat )

Na ozdobu:
trocha bílé polevy
rosátý cukr moučka na posypání
listy cesmíny
vánoční ozdoby

Postup:
1 ) Plech o rozměrech 30x23 cm vytřeme tukem a vyložíme papírem na pečení. Vejce a cukr šleháme do husté pěny. Mouku a kakao prosejeme a "zabalíme" do pěny. Těsto nalijeme na plech a pečeme v troubě předehřáté na 200°C ( u plynové trouby stupeň 6 ) 12 minut. Arch papíru na pečení posypeme mírně cukrem moučkou a vyklopíme na něj plát těsta. Papír, na kterém se těsto peklo, odstraníme. Okraje těsta zarovnáme. Těsto pevně zabalíme i s papírem a necháme vychladnout.

2 ) Čokoládu nalámeme na kousky a rozehřejeme nad párou. Vmícháme do ní žloutky, vešleháme mléko a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem do pěny. Vmícháme do něj čokoládovou hmotu a případně rum. Těsto rozbalíme, potřeme třetinou krému a znovu zabalíme.

3 ) Zbývající krém naneseme na roládu a vidličkou v něm vyznačíme nepravidelný vzor "kůry". Necháme ztuhnout. Na kruhových plochách rolády vyznačíme bílou polevou "letokruhy". "Poleno" pocukrujeme a doplníme typicky vánočními ozdobami.

Vánoční svíčičky

12. prosince 2011 v 14:13 Recepty
Suroviny:
250 g hladké mouky
50 g margarínu
50 g cukru
1 dl podmáslí
10 g droždí
1 lžíce teplé vody
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
na špičku nože jedlé sody
hladká mouka na vál
šípková marmeláda na slepení

Na ozdobení:
100 g opražených celých lískových oříšků
50 g čokoládové polevy

Postup:
Do mísy prosejeme mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Vše promícháme, přidáme změklý margarín, a když se směs spojí, přilijeme podmáslí a droždí rozpuštěné ve lžíci teplé vody. Vypracujeme hladké těsto, rozválíme je na pomoučeném válu na plát a vykrájíme z něj kolečka. Přeložíme je na plech vyložený papírem na pečení a pečeme 6 - 8 minut při 160°C. Upečená kolečka necháme vychladnout, pak je k sobě slepíme po pěti šípkovou marmeládou ( vrchní kolečko necháme nepotřené ) a necháme ztuhnout do druhého dne. Čokoládovou polevu rozehřejeme ve vodní lázni, slepená kolečka v ní zčásti namočíme, na vršek přilepíme pomocí čokolády lískový ořech a vše necháme ztuhnout.

Mléčná hmota ( levný marcipán )

11. prosince 2011 v 11:37 Recepty
Suroviny:
200 g moučkového cukru
100 g sušeného mléka
2 lžíce medu
1 lžíce tuku
voda podle potřeby
potravinářské barvy

Postup:
Všechny suroviny zpracujeme na válu na pevnou hmotu a podle potřeby ji obarvíme potravinářskými barvami.

Vosí hnízda

9. prosince 2011 v 14:09 Recepty
Suroviny:
250 g bílého marcipánu
160 g mletých piškotů
160 g moučkového cukru
60 g másla
50 g mletých ořechů
3 - 4 lžíce koňaku ( nebo podobného alkoholu )
1 lžíce kakaa
moučkový cukr na posypání válu a vysypání formiček
celé dětské piškoty na přiklopení
čokoláda na přelití

Krém:
150 g másla
150 g moučkového cukru
4 lžíce kávového likéru

Postup:
Mleté piškoty a ořechy smícháme se změklým máslem, moučkovým cukrem, kakaem a koňakem a důkladně prohněteme, až vznikne hladké těsto. Krémovou náplň připravíme ze změklého másla, které vyšleháme s cukrem a ochutíme kávovým likérem. Marcipán důkladně prohněteme na pocukrovaném válu. Nakrájíme ho na malé kousky, které vtlačíme do formiček na vosí hnízda vysypaných moučkovým cukrem a prstem marcipán uvnitř formiček vytvarujeme tak, abychom vytvořili jen tenkou vrstvu na stěnách. Pak formičky naplníme kousky připraveného těsta a obráceným koncem vařečky do středu vypíchneme důlek, který naplníme krémem. Každé hnízdo uzavřeme piškotem a přitiskneme ho k náplni. Hnízda opatrně vyklopíme z formiček, necháme zatuhnout a na závěr spodní částí namočíme v rozehřáté čokoládě.

Čokoládová poleva

6. prosince 2011 v 13:51 Recepty
Suroviny:
200 g čokolády na vaření
60 g tuku ( 100 % )

Postup:
Čokoládu rozlámeme na menší kousky, vložíme je do kovové misky, kterou ponoříme do hořké vodní lázně ( do hrnce s vařící vodou ), a necháme rozpustit. Do čokolády po částech vmícháme tuk a stále mícháme, až se čokoláda s tukem spojí na hladký krém.

Bílá cukrová poleva

5. prosince 2011 v 13:48 Recepty
Suroviny:
160 - 200 g moučkového cukru
1 bílek
1 lžička přecezené citronové šťávy

Postup:
Moučkový cukr dvakrát prosejeme, přidáme bílek a citronovou šťávu a vše třeme větší plochou vařečkou, dokud nevznikne hladká hustá lesklá bílá poleva ( trvá to 15 - 20 minut ).

Vanilkové rohlíčky

3. prosince 2011 v 15:00 Recepty
Suroviny:
140 g hladké mouky
110 g másla
60 g moučkového cukru
60 g mletých vlašských ořechů
hladká mouka na vál
moučkový cukr ochucený pravou vanilkou na obalení

Postup:
Do mísy vložíme nakrájené změklé máslo, přidáme mleté vlašské ořechy, moučkový cukr a hladkou mouku a promícháme. Vše dobře a rychle propracujeme rukama, až vznikne hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme asi hodinu odležet v chladu. Pak těsto přeložíme na pomoučený vál a necháme ho ohřát na pokojovou teplotu ( rohlíčky se pak lépe tvarují a nepraskají, těsto ale nesmí být úplně změklé ). Těsto rozdělíme na několik částí a vytvoříme z nich válečky. Nakrájíme je ostrým nožem na stejně velké kousky a z každého kousku těsta utvoříme kuličku, kterou pak rozválíme na malý váleček, stočíme do tvaru rohlíčku a špičky trochu zaoblíme, aby nebyly špičaté ( lámaly by se ). Rohlíčky rozložíme na plech vyložený papírem na pečení ( nebo vymazaný tukem, případně na speciální plech, který není nutné vymazávat ), vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 10 minut. Upečené rohlíčky nejlépe pomocí širokého kulatého nože opatrně sundáme z plechu a ještě teplé je obalíme v moučkovém cukru ochuceném vanilkou.


Medvědí tlapky

1. prosince 2011 v 20:42 Recepty
Suroviny:
150 g hladké mouky
100 g másla
70 g moučkového cukru
60 g jemně nastrouhaných vlašských ořechů
1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
1 vejce
špetka mleté skořice
špetka mletého hřebíčku
hladká mouka na obalení
tuk na vymazání formiček
moučkový cukr smícháný s vanilnovým cukrem na obalení

Postup:
Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme nastrouhané ořechy, moučkový cukr, skořici a hřebíček, změklé máslo a vejce a vypracujeme hladké těsto, které necháme krátce odpočinout v chladu. Na válu z odleženého těsta utvoříme váleček a nakrájíme ho na malé kousky. Lehce je obalíme v hladké mouce a vtlačíme do formiček na tlapky ( pracny ) vymazaných tukem. Formičky s těstem rozložíme na plech, vložíme je do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme dozlatova. Upečené tlapky ihned vyklepneme z formiček a ještě horké je obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Sladké ořechy

1. prosince 2011 v 17:20 Recepty
Suroviny:
200 g hladké mouky
150 g másla
90 g moučkového cukru
80 g mletých ořechů
1 vejce
20 g kakaa
špetka kypřícího prášku do pečiva
hladká mouka na obalování
tuk na vymazání forniček

Náplň:
100 g másla
100 g + 6 lžic moučkového cukru
2 vejce

Postup:
Mouku smícháme s cukrem, kakaem a práškem do pečiva, přidáme ořechy, vejce a nakrájené máslo a zpracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladu odležet. Z těsta na válu utvoříme slabý váleček, který nakrájíme na malé kousky. Každý lehce obalíme v mouce a vtlačíme ho do vymazané formičky na ořechy. Formičky s těstem rozložíme na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 170°C a těsto upečeme. Ještě teplé upečené půlky ořechů opatrně vyklopíme z formiček na vál a necháme je zcela vychladnout. Mezitím připravíme náplň. V míse utřeme vejce se 6 lžícemi moučkového cukru. V jiné míse utřeme změklé máslo se zbylými 100 g moučkového cukru do pěny. Přidáme vaječnou směs a náplň dobře promícháme. Vychladlé půlky ořechů naplníme připraveným krémem a slepíme je po dvou k sobě.